Jednoduchý nadýchaný chléb
Ingredience
- 600 g pšeničné chlebové mouky
- 450 g vody
- 10 g čerstvého droždí
- 8-10 g soli
- kmín dle chuti, lze vynechat
- hrst semínek dle chuti slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová
Instrukce
- Promíchejte vodu s moukou aby nezbyla suchá místa a nechte třičtvrtě hodiny fermentovat.
- Přidejte všechny zbylé suroviny, dobře promíchejte (hnětat alespoň 5 minut) a nechte asi 2 hodiny kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Doba kynutí záleží na teplotě v místnosti, můžete mít vykynuto i rychleji.
- Těsto přendejte na pomoučený vál, zlehka zformujte do bochánku abyste nevyhnali příliš bublinek.
- Pečte přibližně 30 minut na 210 - 230 °C. Pokud by vám chléb rychle hnědnul, přikryjte alobalem. Chléb je upečený, když při poklepání na spodní stranu zní dutě.
- Před nakrojením nechte zcela vychladnout.