Jednoduché rizoto

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 200 g rýže Arborio Carnaroli, nebo kulatozrnky
  • 1 lžíce olivového oleje 20 ml
  • 2 lžíce másla 50 g
  • kdo má rád a chce může přidat 100 ml bílého vína
  • 100 g libové slaniny
  • 100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 50 g parmezánu
  • 1 špetka soli 5 g
  • cca 1 l vývaru

Instrukce

  • V pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme pokud možno libovou slaninu. Jakmile začne slaninka chytat barvu, přídáme k ní rýži, kterou ještě 1 orestujeme.
  • Rýži zalijeme bílým vínem, přidáme špetku šafránu (cca 1/2 kávové lžičky, ne víc) a necháme probublat.
  • Vše pak postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže ponořená ponořená (nelijeme tedy celý vývar) a necháme ji jemně probublávat. Správná rýže na rizoto obsahuje škrob, který způsobí krémovost rizota, takže ji ani neproplachujte, než ji budete dávat do pánve.
  • Přibližně po 10 minutách přidáme nastrouhaný parmezán a zase mícháme. Ke konci vaření, když už bude rýže skoro měkká (ok, měla by být al dente) přidáme také hrášek, aby se prohřál a přidáme ještě máslo, které vše ještě zjemní.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Také máme rádi rizoto s hráškem.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    rizota máme doma moc rádi

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account