Jednoduché rizoto
Ingredience
- 200 g rýže Arborio Carnaroli, nebo kulatozrnky
- 1 lžíce olivového oleje 20 ml
- 2 lžíce másla 50 g
- kdo má rád a chce může přidat 100 ml bílého vína
- 100 g libové slaniny
- 100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 50 g parmezánu
- 1 špetka soli 5 g
- cca 1 l vývaru
Instrukce
- V pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme pokud možno libovou slaninu. Jakmile začne slaninka chytat barvu, přídáme k ní rýži, kterou ještě 1 orestujeme.
- Rýži zalijeme bílým vínem, přidáme špetku šafránu (cca 1/2 kávové lžičky, ne víc) a necháme probublat.
- Vše pak postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže ponořená ponořená (nelijeme tedy celý vývar) a necháme ji jemně probublávat. Správná rýže na rizoto obsahuje škrob, který způsobí krémovost rizota, takže ji ani neproplachujte, než ji budete dávat do pánve.
- Přibližně po 10 minutách přidáme nastrouhaný parmezán a zase mícháme. Ke konci vaření, když už bude rýže skoro měkká (ok, měla by být al dente) přidáme také hrášek, aby se prohřál a přidáme ještě máslo, které vše ještě zjemní.
Také máme rádi rizoto s hráškem.
Já musím být nyní opatrná, ale jednou za čas si dopřeji 🙂
rizota máme doma moc rádi
super =)