V pánvi necháme rozehřát olivový olej, na kterém osmažíme pokud možno libovou slaninu. Jakmile začne slaninka chytat barvu, přídáme k ní rýži, kterou ještě 1 orestujeme.
Rýži zalijeme bílým vínem, přidáme špetku šafránu (cca 1/2 kávové lžičky, ne víc) a necháme probublat.
Vše pak postupně podléváme vývarem tak, aby byla rýže ponořená ponořená (nelijeme tedy celý vývar) a necháme ji jemně probublávat. Správná rýže na rizoto obsahuje škrob, který způsobí krémovost rizota, takže ji ani neproplachujte, než ji budete dávat do pánve.
Přibližně po 10 minutách přidáme nastrouhaný parmezán a zase mícháme. Ke konci vaření, když už bude rýže skoro měkká (ok, měla by být al dente) přidáme také hrášek, aby se prohřál a přidáme ještě máslo, které vše ještě zjemní.