Jak na originální, čokoládovou, velikonoční dekoraci?

Vytisknout recept
Velikonoční stůl je obvykle zaplněn mísami a talíři s klasikami jako jsou nádivky, pečeně, vajíčka a mazance. I vy se rády držíte svých osvědčených receptů, na které se už beztak zbytek rodiny celoročně těší? Nebojte se zaexperimentovat, alespoň co se týče sladké tečky. Připravte si originální čokoládový palouček s mrkvovým záhonkem z jahod v bílé čokoládě.
Jak obarvit čokoládu?
Obarvení rozpuštěné čokolády je hlavním krokem tohoto receptu. Bílá čokoláda obsahuje hodně kakaového másla, takže hrozí, že se barvivo naváže na tuk a nedojde k rovnoměrnému obarvení. Je to přirozená vlastnost bílé čokolády, které se nevyhnete ani při koupi tak kvalitní čokolády, jako je například Carla. Pokud budete používat tekuté potravinářské barvy, nemusíte se nerovnoměrného obarvení bát, stačí důkladně míchat. Jestliže však seženete pouze práškové barvy, vyzkoušejte starý trik a barvu nejdříve rozpusťte v přiměřeném množství rumu a přidávejte do čokolády po kapkách. Barvy použijte jen tolik, aby vykouzlila požadovaný odstín. Přebytek barvy by mohl způsobit zhořknutí čokolády.
Vysaďte si čokoládový palouček
Asi ¾ množství připravené bílé čokolády si ve vodní lázni rozpusťte do hladké hmoty. Obarvěte ji dostatečným množstvím zeleného potravinářského barviva a důkladně zamíchejte. Připravte si papírové košíčky a zdobící pytlík naplňte mírně vychladlou, stále však ještě tekutou čokoládou. Na dno košíčku naneste rovnoměrnou, asi půlcentimetrovou vrstvu čokolády. Další čokoládu naneste po celém obvodu vnitřních stěn košíčku. Střídavě táhněte linky ode dna až k hornímu okraji košíčku a zase třeba jen do poloviny jeho výšky. Až budete mít paloučky vysázeny ve všech košíčcích, nechejte je ztuhnout.
Skliďte čokoládové mrkvičky
Zbytek čokolády nyní také rozpusťte ve vodní lázni. Tentokrát však přidejte oranžové potravinářské barvivo. Do oranžové čokolády namáčejte celé jahody vyjma stopky, ta musí zůstat zelená, stejně jako mrkvová nať. Opět nechejte vše důkladně ztuhnout.
Pochlubte se hotovým záhonkem
Jakmile čokoláda zcela ztuhne, opatrně sloupněte z čokoládových paloučků papírové košíčky. Opatrně pak do nich naklaďte mrkvičky z čokoládových jahod a rozmístěte jedlou dekoraci na dezertních talířcích po prostřeném stolu.  Uvidíte, jak vám hosti ani nebudou chtít věřit, že jsou paloučky k jídlu.
ks - Cukrářské papírové košíčky - střední „muffinovou“ velikost (úplně stačí obyčejné, bílé)
2ks - Tabulky kvalitní bílé čokolády (například bílá čokoláda Carla obsahuje nejméně 29% kakaové sušiny)
ks - Jahody i se zelenou stopkou
ks - Potravinářské barvivo zelené a oranžové
ks - Sáček na zdobení
příprava - 10
vaření - 30
Kategorie Cukroví
Uvařila PavlínaŽabková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account