Jáhelník

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 5 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • mléko500ml
  • hrušky 500 g
  • tvaroh 250g tučný
  • jáhly 200 g
  • med 4 lžíce
  • vejce 3 ks
  • citrónová kůra1 lžička
  • skořice 1 lžička
  • máslo 1 plátek
  • vanilka

Instrukce

  • Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
  • Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
  • Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
  • Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
  • Uvařené jáhly necháme zchladnout.
  • Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
  • Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
  • Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
  • Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
  • Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.
10 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 8 měsíců ago

    5 stars
    Super. To si určitě udělám. Vypadá to skvěle.

  2. Aneta Kollerová Mašková 8 měsíců ago

    Už jen stačí přidat kávu. 🙂

  3. Lenka Vargová 8 měsíců ago

    Jak moc sladké nemusím, jáhelník patří mezi pár čestných výjimek. 👍

  4. Author
    NelaVávrová 8 měsíců ago

    Take muzu, hlavne na sladko 🙂

  5. Lenka Hudečková 8 měsíců ago

    mám ráda, jáhly doma jsou, hrušky jsem zamrazila nebo jsou kompotované 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account