
Jáhelník
Ingredience
- mléko500ml
- hrušky 500 g
- tvaroh 250g tučný
- jáhly 200 g
- med 4 lžíce
- vejce 3 ks
- citrónová kůra1 lžička
- skořice 1 lžička
- máslo 1 plátek
- vanilka
Instrukce
- Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
- Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
- Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
- Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
- Uvařené jáhly necháme zchladnout.
- Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
- Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
- Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
- Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
- Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.
Super. To si určitě udělám. Vypadá to skvěle.
Děkuji
Už jen stačí přidat kávu.
Ano, tak tak Anetko .-)
Jak moc sladké nemusím, jáhelník patří mezi pár čestných výjimek.
A kus kus? Na sladko! Zapečený? Podobná mňamka. Já zase nemusím žemlovku.
Žemlovku taky nemusím.
Take muzu, hlavne na sladko
taky dělám na sladko
mám ráda, jáhly doma jsou, hrušky jsem zamrazila nebo jsou kompotované