Go Back
+ servings

Jáhelník

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 5 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • mléko500ml
  • hrušky 500 g
  • tvaroh 250g tučný
  • jáhly 200 g
  • med 4 lžíce
  • vejce 3 ks
  • citrónová kůra1 lžička
  • skořice 1 lžička
  • máslo 1 plátek
  • vanilka

Instrukce

  • Jáhly přendáme do cedníku a spaříme 1 litrem vařicí vody.
  • Poté je ještě propláchneme studenou vodou - je to kvůli tomu, abychom je zbavili případné hořkosti.
  • Spařené jáhly dáme do hrnce, přidáme máslo, zalijeme mlékem a vaříme do měkka (pozor, ať se jáhly nepřipálí).
  • Hrušky očistíme a nastrouháme (případně nakrájíme na malé kousky).
  • Uvařené jáhly necháme zchladnout.
  • Přidáme do nich tvaroh, žloutky, koření - vanilku, skořici a citronovou kůru a med. Zamícháme.
  • Bílky vyšleháme na pevný sníh a opatrně vmícháme do směsi.
  • Na dno pekáče dáme 1/2 ochucených jáhlů, na ně nastrouhané/nakrájené hrušky- můžeme je ještě posypat trochu skořice, případně přidat ořechy.
  • Na hrušky rozprostřeme zbytek ochucených jáhlů.
  • Pečeme v troubě na cca 180 °C, aby byl nákyp hezky zlatý.