Jablečný závin - Apfelstrudel
Ingredience
- 600 g Polohrubá mouka
- 80 g Sádlo
- 1 ks Vejce
- 2 lžíce Ocet
- 1 špetka Sůl
- 250 ml Vlažná voda
- 10 ks Jablko
- 100 g Cukr
- 100 g Vlašské ořehy
- 100 g Rozinky
- 50 ml Tuzemák
- 2 lžička Skořice
- 150 g Rozpuštěné máslo na potření
Instrukce
- Zpracujeme v robotu, nejdříve tekuté suroviny - ocet, voda, vejce, sádlo, sůl, nakonec polohrubá mouka. Zpracujeme těsto. Rozdělte na dva stejné díly a velice intenzivně vypracujte. Několikrát hoďte těstem o stůl, dokonale jej prohněťte. Vytvarujte dvě koule, položte na velký talíř a přikryjte nahřátým hrncem na 20 minut. Teplo uvolní lepek a dá se s ním lépe pracovat. Mezitím náplň - jablka nakrájejte na plátky, či kousky, cukr, ořechy, rozinky, skořici a rum přidejte k jablkům a promíchejte. Množství cukru závisí na tom, jak jsou jablka sladká. Velkou utěrku dejte na pracovní desku, lehce pomoučněte. Vezměte těsto a lehce válečkem rozválejte, potřete těsto máslem. Potom podeberte těsto a lehce od středu roztahujte. Těsto položte na ubrus a ještě roztahujte, co to jde. Silnější okraje odřízneme, těsto pokapeme máslem, podél delší strany naneste polovinu náplně a pomocí ubrusu těsto zarolujte. Lehce těsto nadzvedávejte, ono se vahou krásně sroluje. Opatrně závin rukama podeberte a přeneste na plech. Na několika místech závin propíchněte, aby unikala pára a závin se pnutím nepotrhal. Pečeme na 200 stupňů. Stejným způsobem tvoříme i druhý díl těsta a vytvoříme závin. Během pečení potírejte máslem, pečeme cca 40 minut. Dokud nezezlátne povrch.*heart*