Jablečný závin - Apfelstrudel

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Porce 0
Uvařila MarcelaSoukupová

Ingredience

  • 600 g Polohrubá mouka
  • 80 g Sádlo
  • 1 ks Vejce
  • 2 lžíce Ocet
  • 1 špetka Sůl
  • 250 ml Vlažná voda
  • 10 ks Jablko
  • 100 g Cukr
  • 100 g Vlašské ořehy
  • 100 g Rozinky
  • 50 ml Tuzemák
  • 2 lžička Skořice
  • 150 g Rozpuštěné máslo na potření

Instrukce

  • Zpracujeme v robotu, nejdříve tekuté suroviny - ocet, voda, vejce, sádlo, sůl, nakonec polohrubá mouka. Zpracujeme těsto. Rozdělte na dva stejné díly a velice intenzivně vypracujte. Několikrát hoďte těstem o stůl, dokonale jej prohněťte. Vytvarujte dvě koule, položte na velký talíř a přikryjte nahřátým hrncem na 20 minut. Teplo uvolní lepek a dá se s ním lépe pracovat. Mezitím náplň - jablka nakrájejte na plátky, či kousky, cukr, ořechy, rozinky, skořici a rum přidejte k jablkům a promíchejte. Množství cukru závisí na tom, jak jsou jablka sladká. Velkou utěrku dejte na pracovní desku, lehce pomoučněte. Vezměte těsto a lehce válečkem rozválejte, potřete těsto máslem. Potom podeberte těsto a lehce od středu roztahujte. Těsto položte na ubrus a ještě roztahujte, co to jde. Silnější okraje odřízneme, těsto pokapeme máslem, podél delší strany naneste polovinu náplně a pomocí ubrusu těsto zarolujte. Lehce těsto nadzvedávejte, ono se vahou krásně sroluje. Opatrně závin rukama podeberte a přeneste na plech. Na několika místech závin propíchněte, aby unikala pára a závin se pnutím nepotrhal.  Pečeme na 200 stupňů. Stejným způsobem tvoříme i druhý díl těsta a vytvoříme závin. Během pečení potírejte máslem, pečeme cca 40 minut. Dokud nezezlátne povrch.*heart*
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account