Hruškový koláč

Vytisknout recept
Máme pocit, že hrušky jsou lehce opomíjené ovoce, přestože jsou stejně jako jablka dobré, sladké, zkrátka jako med. Také jsou „letní“ a „zimní“, také obsahují spoustu vitaminů a minerálů, také je seženete za pár korun a také s jejich přispěním upečete koláč, kterým všem vyrazíte dech. A co teprve když jim ještě prozradíte, že hrušky díky vysokému podílu vody čistí střeva a pomáhají při trávicích obtížích. Mají ale samozřejmě daleko víc skvělých schopností. Odvar z hrušek se odpradávna podával při všech chorobách spojených s vyššími teplotami a zimnicí. Hruškových koláč s tvarohem a vlašskými ořechy můžete odteď podávat při každé slavnostnější příležitosti nebo prostě jen tak.
TIP! Našemu koláči dodal chuť Hlavnický tvaroh z farmy (Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice), který v letošním roce zvítězil v soutěži Regionální potravina v kategorii Sýry (včetně tvarohu) v Moravskoslezském kraji.
Postup:
  1. V misce smíchejte prosetou mouku, cukr, sůl, máslo, žloutek a cca 3 lžíce studené vody. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, které následně nechejte zhruba 30 minut odpočívat v lednici.
  2. Nízkou koláčovou formu vymažte máslem a vložte do něj rozválené těsto. Ořízněte přečnívající okraje. Propíchejte vidličkou a dejte na 10 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů.
  3. V misce smíchejte tvaroh, žervé, vejce, a extrakt. Směs rovnoměrně naneste na koláčové těsto, přidejte rozpůlené, oloupané a očištěné hrušky. Zasypte ořechy
    a zakapejte medem.
  4. Pečte v troubě cca 45 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
 
 
160 g - hladká mouka
60g - cukr krupice
ks - másla + na vymazání formy
60g - máslo + na vymazání formy
1špetka - sůl
1ks - voda dle potřeby
100g - plnotučný tvaroh
200g - žervé
1ks - vejce
1lžička - vanilkový extrakt
5ks - velké hrušky
50g - vlašské ořechy
2lžíce - tekutý med
příprava - 60
vaření - .
Kategorie Dezert
Uvařila PetraVomelová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account