Hovězí vývar se zeleninou a písmenky
- Hovězí maso, kosti, mrkev, celer, pórek, petržel a cibuli (rozpůlenou i se slupkou) vyskládejte na plech a na 180 °C nechte opéct dozlatova.
- Opečenou směs vložte do hrnce, přidejte veškeré koření, asi 3,5 l vody a pomalu přiveďte k varu. Poté sporák stáhněte na nižší teplotu, aby voda jen občas probublala.
- Takto nechte vývar vařit minimálně 3 hodiny, ale vařte raději déle, aby byl vývar silnější. Během vaření z vývaru sbírejte vzniklou pěnu.
- Hotový vývar sceďte a zeleninu již dál nepoužívejte.
- Maso nakrájejte na menší kousky a odložte na později.
- Čerstvou mrkev, petržel i řapíkatý celer očistěte, nakrájejte a vložte do vývaru. Přiveďte k varu a vařte do změknutí.
- Polévku dochuťte solí a pepřem a vraťte do ní pokrájené maso.
- Těstoviny uvařte zvlášť a přidávejte je do každé porce až před servírováním. Každou porci ozdobte čerstvou hladkolistou petrželí.