
Grilované kuřecí prso s chřestovou tarhoňou, sušenými rajčaty a olivami
Ingredience
Kuřecí prsa:
- 600-800 g kuřecích prs
- 2 lžíce bílého jogurtu
- Olej na opečení masa
- Grilovací koření
- Sůl
- Tarhoňa
- 400 g tarhoňi
- 8 ks chřestu
- 50 g strouhaného parmazánu
- 50 g másla
- 50 g mascarpone
- 2 ks šalotky
- malá hrst sušených rajčat
- malá hrst černý či zelených oliv
- vývar z chřestu
- 0,5 dl olivového oleje
Instrukce
- Kuřecí prso osolíme, okořeníme a marinujeme v jogurtu alespoň cca 1 hodinu. „Marinování kuřecího masa v jogurtu má jediný důvod, kyselina mléčnou obsažená v jogurtu jemně narušuje svalová vlákna a zajišťuje, aby maso nebylo po pečení suché,“ radí šéfkuchař restaurace Jídlovice, Michal Paulík.
- Potom zprudka opečeme na pánvi z obou stran dozlatova, vložíme do trouby a dopečeme při 180 stupních cca 12 minut. Tarhoňu opékáme nasucho v kastrolu, dokud neuvidíme zlátnout jednotlivé kuličky, pak zalejeme vodou a vaříme do al dente (na skus) jako klasickou těstovinu.
- Chřest zbavíme spodní části řezem asi 2 cm a do půlky očistíme škrabkou. Bílý chřest se čistí škrabkou až po hlavičku. Ořez z chřestu uvaříme v kastrůlku přibližně s 0,5l vody cca 5 minut. Cibulku na oleji zpěníme, přidáme orestovat na kolečka nakrájený chřest, podlijeme vývarem z chřestu, přidáme tarhoňu, sušená nakrájená rajčata, olivy a vše zredukujeme tak, jako když vaříme italské rizoto a před koncem přidáme strouhaný parmazán, vmícháme mascarpone a máslo do krémové konzistence.








