Francouzské brambory
Ingredience
- 1 kg Brambory
- 300 g Uzenina nebo uzené maso
- 1 ks Menší cibule
- 1 špetka Kmín
- 200 ml Mléko nebo smetana
- Sůl, pepř
Instrukce
- 1. Brambory omyjeme a uvaříme téměř doměkka ve vodě. Necháme trochu zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zapékací mísu vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. 2. Dvě vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na plátky. 3. Uzeninu nebo maso pokrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky. 4. Na pánvi na oleji opečeme cibuli, přidáme trochu kmínu, přisypeme uzeninu a společně opečeme. 5. Mísu vyložíme polovinou plátků brambor, osolíme, opepříme. Pokryjeme vrstvou uzeniny s cibulí, poklademe plátky vajec a dokončíme horní vrstvou brambor. 6. Necháme asi 15 minut zapéct, pak zalijeme mlékem s rozšlehanými zbylými vejci, solí a pepřem a dopečeme.