Fitness makový koláč
Ingredience
- 1 hrnek Jemně strouhaný kokos
- 1 hrnek Kešu
- 1 hrnek Mandlová mouka nebo mleté mandle
- 1 lžíce Skořice
- 100 g Máslo
- 200 g Mletý mák
- 20 ml Kokosové mléko
- 1 lžíce Máslo
- 1/2 ks Citron - šťáva
- 250 g Tučný tvaroh nebo zakysaná smetana
- Vanilkový extrakt
- 1 ks Vejce
- 1 ks Bílek
- 1 lžíce Skořice na náplň
- Sladidlo podle vlastního výběru. Já použila med
Instrukce
- Krásné sobotní ráno Ženy,Dávám do placu super makový koláč, který vypadá složitě na přípravu, ale fakt není. Někdo má dýňové období, já ho mám momentálně makové 😀Užijte si víkend. Postup Spodní vrstva: Troubu předehřejeme na 160°C. V mixéru rozmixujeme kešu (případně i mandle). Rozmixované ořechy smícháme s kokosem a skořicí. Vzniklou směs smícháme se změklým máslem a vytvoříme těsto. Těsto rozprostřeme na dno a okraje nádoby na koláč o průměru 23 cm (dno vyložené papírem na pečení) a pečeme v troubě okolo 15 minut, dokud korpus nezezlátne. Poté necháme vychladnout. Teplotu v troubě zvedneme na 175°C. Do nádoby mixéru vložíme mák, kokosové mléko, máslo, citron, tvaroh, vanilku, skořici, (popř. i stévii nebo meruňku) a vše společně mixujeme, dokud nám nevznikne hladká směs. Poté směs ochutnáme, případně dochutíme vanilkou, skořicí nebo citronem (popř. dosladíme stévií nebo meruňkou), přidáme vejce a bílek a znovu promixujeme. Hotovou směs vlijeme na vychladlé těsto a vložíme opět do trouby. Pečeme při 175°C po dobu 30 - 45 minut (dokud náplň neztuhne). Dort necháme vychladnout a poté vložíme alespoň na 1,5 hod. do lednice.