Filírovaný pštrosí steak a pyré z pečeného pastináku

Vytisknout recept
Nechte se unést skvělou chutí pštrosího masa. Vyzkoušejte maso, které ještě nepatří mezi základ naší kuchyně, ale má všechny předpoklady, aby se stalo pravidelnou součástí našeho jídelníčku.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour 20 minutes
Celkový čas 1 hour 40 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • 800 g Pštrosího filetu z FARMA ORYX spol. s r.o.
  • 1,5 kg pastináku
  • 200 ml smetany
  • 300 g nakládaných cibulek
  • 100 g žluté cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mladé mrkve
  • 200 g másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 1,3 l piva Kohout 13% od Pivovar Faltus
  • cukr sůl, pepř, olej, rozmarýn

Instrukce

  • Pastinákové pyré
  • Oloupaný pastinák nakrájíme na větší kostky, které vložíme na plech, osolíme a pečeme v troubě při teplotě 200 °C do změknutí cca 40 minut.
  • Upečený pastinák vložíme do mixeru, přidáme smetanu,100 g másla a vše rozmixujeme na hladké pyré. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.
  • Marinované cibulky v pivu
  • V hrnci rozpustíme 100 g krystalového cukru, přidáme cibulky a zalijeme 0,3 l piva. Cibulky vaříme na mírném plameni cca 30 min.
  • Glazovaná mrkev
  • Oloupanou mrkev orestujeme na pánvi, přidáme, špetku cukru, soli, 50 g másla, podlijeme trochou vody a vaříme do měkka.
  • Omáčka z piva
  • 100 g oloupané cibule orestujeme do hněda, přidáme oloupaný česnek, rozmarýn, 100 g krystalového cukru a zalijeme 1 l piva.
  • Omáčku svaříme do zhoustnutí, přecedíme a zjemníme máslem.
  • Pštrosí steak
  • Pštrosí filet zprudka opečeme na oleji. Poté maso necháme odpočinout. Maso osolíme, opepříme a krájíme na tenké plátky.

Náš tip

  • Pštrosí filet potřete olivovým olejem a dejte uležet do chladničky na 24 hodin. Olivový olej můžete doplnit čerstvými bylinkami. Před vlastním opékáním nechte steaky odpočinout v pokojové teplotě – nedávejte na pánvičku rovnou z chladničky. Opékejte z každé strany cca 4–5 minut.

Notes

Pštrosí maso jako Regionální potravina? Ano, pštrosí maso pochází z největších nelétavých ptáků, kteří jsou chováni na FARMĚ ORYX ve Služovicích v Moravskoslezském kraji, kde kromě masa najdete například i pštrosí vejce. Ve farmě je samozřejmostí dodržování podmínek welfare, což znamená, že jsou zvířata chovaná tak, aby byly zajištěny kvalitní podmínky pro jejich dobré duševní i fyzické zdraví. Tento šetrný přístup tak významným způsobem ovlivňuje kvalitu masa, které je zpracováno a bouráno přímo na farmě.
Výjimečně šťavnaté a přitom netučné maso pochází z pštrosů, kteří váží minimálně sto kilogramů. Pštrosí maso svou chutí a vůní připomíná telecí s příchutí zvěřiny, s lehce tmavší barvou. Je možné jej použít na přípravu pokrmů studené kuchyně, vhodná je i úprava vařením, dušením, pečením ale nejlépe vynikne chuť při minutkových úpravách a grilování. Pro náš steak jsme využili mimořádně kvalitní maso z horní části stehna – Pštrosí filet oceněný značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2023.
Produkty nejen této farmy, ale i dalších lokálních výrobců naleznete nově v prodejně přímo v srdci Prahy NAŠE SÍŤOVKA. Prostor ve Štěpánské ulici 63 je plný potravin od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství a výrobky se značkou KLASA.
Cílem prodejny je poskytnout lidem možnost nakoupit kvalitní potraviny s osvědčenými známkami kvality a také dát prostor regionálním výrobcům k prezentaci jejich výrobků. Sortiment prodejny zahrnuje regionální sýry, ovoce, zeleninu, mléčné, cukrářské i masné výrobky, oleje a rybí speciality. Kromě trvalé nabídky jsou plánovány také různé sezónní ochutnávky a promo akce jednotlivých krajů České republiky.
 
Zdroj a foto: Regionální potravina
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account