Filírovaný pštrosí steak a pyré z pečeného pastináku
Ingredience
- 800 g Pštrosího filetu z FARMA ORYX spol. s r.o.
- 1,5 kg pastináku
- 200 ml smetany
- 300 g nakládaných cibulek
- 100 g žluté cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 g mladé mrkve
- 200 g másla
- 200 g krystalového cukru
- 1,3 l piva Kohout 13% od Pivovar Faltus
- cukr sůl, pepř, olej, rozmarýn
Instrukce
- Pastinákové pyré
- Oloupaný pastinák nakrájíme na větší kostky, které vložíme na plech, osolíme a pečeme v troubě při teplotě 200 °C do změknutí cca 40 minut.
- Upečený pastinák vložíme do mixeru, přidáme smetanu,100 g másla a vše rozmixujeme na hladké pyré. Dochutíme solí, cukrem a pepřem.
- Marinované cibulky v pivu
- V hrnci rozpustíme 100 g krystalového cukru, přidáme cibulky a zalijeme 0,3 l piva. Cibulky vaříme na mírném plameni cca 30 min.
- Glazovaná mrkev
- Oloupanou mrkev orestujeme na pánvi, přidáme, špetku cukru, soli, 50 g másla, podlijeme trochou vody a vaříme do měkka.
- Omáčka z piva
- 100 g oloupané cibule orestujeme do hněda, přidáme oloupaný česnek, rozmarýn, 100 g krystalového cukru a zalijeme 1 l piva.
- Omáčku svaříme do zhoustnutí, přecedíme a zjemníme máslem.
- Pštrosí steak
- Pštrosí filet zprudka opečeme na oleji. Poté maso necháme odpočinout. Maso osolíme, opepříme a krájíme na tenké plátky.
Náš tip
- Pštrosí filet potřete olivovým olejem a dejte uležet do chladničky na 24 hodin. Olivový olej můžete doplnit čerstvými bylinkami. Před vlastním opékáním nechte steaky odpočinout v pokojové teplotě – nedávejte na pánvičku rovnou z chladničky. Opékejte z každé strany cca 4–5 minut.