Falafel je jedním z nejchutnějších pokrmů Středního východu

Vytisknout recept
Dnes jsem se rozhodla podělit o recept na falafel, který jsem zkoušela doma poměrně nedávno. 
Moje doména je spíš pečení, když už se ale dostanu k vaření, většinou zvolím nějaké cizokrajné jídlo. Možná proto, že české klasiky jsem se přejedla v průběhu děství a dospívání.
Koncem minulého roku jsem objevila cizrnu. Zvláště pak jsem si oblíbila hummus, který od té doby s železnou pravidelností konzumuji. Jak šel čas, začala jsem přemýšlet, jak bych cizrnu mohla do jídelníčku zakomponovat i jinak. A falafel byl zcela logickým vyústěním celého procesu. 🙂
Málokdo si to uvědomuje, ale tato potravina je velmi chutná a výživná. Zvláště ženám se pak její konzumace vřele doporučuje. 
Abych vás ale déle nenapínala, zde je ten zázrak, který určitě zachnutná i ostatním členům vaší rodiny. (Minimálně u nás doma tomu tak bylo.)

Budete potřebovat:

- 1,5 hrnku cizrny
- 2 stroužky česneku
- špetku soli a pepře
- pálivou papričku (může být čerstvá, ale postačí i sušená)
- 1/2 cibule
- trochu petrželky
- olej na smažení

Postup:

Cizrnu namočte přes noc do dostatečného množství vody. Ráno vodu slijte, oloupejte cibuli a česnek a rozmixujte. (Já se v tomto případě rozhodla cibuli nakrájet na menší kousky a přidala jsem je až poté.) Dále do směsi přidejte pálivou papriku, sůl, pepř a trochu petrželky. Můžete přidat i římský kmín, není to ale nezbytné.
Jakmile je směs hotová, do pánve nalijte vyšší vrstvu oleje a ze směsi formujte menší kuličky. Směs je trochu drobivá, musíte ji tedy dlaněmi mačkat tak dlouho, dokud nevznikne kompaktní tvar. Vůbec se nemusíte bát na celou směs zatlačit silou.
Když máte hotovo, pokládejte jednotlivé kuličky do pánve a bedlivě je hlídejte. Ze začátku se mi stávalo, že při vyšším plameni se kuličky rychle přichytávaly ke dnu pánve, takže se pak při otáčení drobily. V tomto případě tedy doporučuji nižší intenzitu plamene. Hned na začátku je také dobré si tuto věc zkontrolovat přímo na kuličkách, (když se chytají, uberte). 
Jakmile jsou kuličky opečené, nechte je okapat na ubrousku.
Falafel můžete podávat třeba s pita chlebem. Já ho však podávala s vařenou rýží a jogurtovou zálivkou (bílý jogurt, sůl, pepř a trocha kopru). 
Jídlo sklidilo velké ovace i u zatvrzelých kritiků, (konkrétně padla slova, že je toto jídlo voňavé, dobré a velmi chutné). 🙂
Takže pokud hledáte nějakou alternativu k masovým pokrmům, pak určitě zkuste.
 
 
 
 
1,5hrnek - Cizrna
3stroužek - Česnek
1/2ks - Cibule
1špetka - Petrželka
1špetka - Pálivá paprika
1špetka - Sůl, pepř
200ml - Olej
příprava - 10
vaření - 20
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila KatkaU

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account