Dýňové máslo - v lednici vydrží až 3 týdny a chutná opravdu skvěle
Ingredience
- 1 kg Dýně Hokkaidó
- 200 ml 100% jablečný džus
- 200 g Máslo
- 1 lžička Skořice
- 1 lžička Mletý zázvor
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Sůl
- 1 ks Citrón - kůra
Instrukce
- Tenhle recept jsem našla v časopise. Jelikož jsme měli letos velké mnžství dýní, rozhodla jsem se recept vyzkoušet. Příprava není nikterak složitá a musím říct, že výsledek opravdu stojí za to. Dýňové máslo se krásně hodí pro podzimní dny, jelikož vůně skořice, která je v másle obsažena, se line ihned po otevření skleničky. Příprava:Dýni rozpůlíme, vyndáme semínka a nakrájíme na menší kousky. Připravíme si hrnec, do kterého dáme napařovaček, pod který přidáme trochu vody. Vložíme nakrájené kousky dýně a necháme dusit cca 25 minut, dokud dýně nezměkne. Ze změklé dýně vytvoříme pyré pomocí mixéru. Do větší pánve či hrnce si připravíme cukr, džus a máslo. Vše necháme zkaramelizovat. Poté přidáme dýňové pyré, skořici, zázvor, muškátový květ, kůru z citronu a sůl. Při nízké teplotě necháme probublávat 30 minut, dokud máslo nezhoustne. Dýňové máslo uchováváme v lednici v uzavřených nádobkách až 3 týdny. Z jedné dávky jsme měli 7 skleniček.Máslo si nejlépe vychutnáme na opečeném toastovém chlebu 🙂