Drůbeží kaldoun

Vytisknout recept
Maso a kosti omyjeme, dáme do hrnce. Přidáme cibuli, sůl, nové koření, pepř a bobkový list. Zalijeme studenou vodou a dáme pozvolna vařit.
Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Drůbeží játra očistíme, dáme do hlubší nádoby a projedeme ponorným mixérem. Rozmixovaná játra dáme do misky, přidáme kousek změklého másla, jedno menší vajíčko, sůl, pepř, majoránku a rozmačkaný česnek, přisypáváme strouhanku a rukou pořádně prohněteme dokud nemá směs ideální "pevnost", aby z ní šly tvarovat knedlíčky. Připravené můžeme zatím dát odpočívat do lednice.
Zhruba po dvou hodinách vývar slijeme, maso dáme vychladit a později ho obereme, pokrájíme a vrátíme do polévky.
Do zcezeného vývaru dáme polévkovou zeleninu dle toho, jakou máme rádi. Já použila svojí mraženou směs z domácí zeleniny. Zhruba po 10 minutách vložíme do polévky játrové knedlíčky a ještě chvíli vaříme.
Teď si ze dvou lžic másla a lžíce špaldové hladké mouky uděláme řídkou jíšku. Tu pak vmícháme do polévky. Nakonec přihodíme cca 2 hrstičky nudlí. To už pomalu můžeme polévku vypnout, nudle se stihnou dodělat během chvilenky.
U nás je tato polévka velmi oblíbená. Většinou jí míváme i jako "celý oběd", nebo když je jako druhý chod nějaké sladké jídlo, třeba palačinky či perník.
500g - kuřecí skelety, případně kuřecí čtvrtka, srdíčka...
1ks - cibule střední
2lžička - sůl
ks - celý pepř, nové koření - 5 kuliček
2ks - bobkový list
1,5 - 2l - voda
300g - kuřecí játra
1ks - vejce menší
10dkg - máslo
ks - strouhanka na zahuštění knedlíčků
ks - sůl, pepř, majoránka, česnek
2hrst - nudle
1lžíce - špaldová hladká mouka
400g - polévková zelenina dle zvyklostí
příprava - 10
vaření - 150
Kategorie Polévka
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account