Domácí mrkvový chléb
Ingredience
- 350 g Hladká mouka
- 150 g Celozrnná mouka
- 1 lžička Sůl
- 2 lžička Jedlá soda
- 150 - 200 g Mrkev
- 1 hrst Oříšky
- 300 ml Polotučný jogurt
- 125 ml Mléko
Instrukce
- Začíná nám letní období a tedy i období, kdy spoustu lidí přechází na lehčí, zdravější pokrmy. Máte chuť na chlebík, ale dali by jste si nějaký lehčí? Mám pro Vás tip, který jsem dostala od kamarádky a od té doby si ho nemůžu vynachválit.Jednoduchý, rychlý domácí chléb, který zvládne každý. 🙂Postup:1. Troubu předehřejeme na 230 C. Než zase trouba rozehřeje, smícháme obě mouky, sůl a sodu, (mouku můžete obměnit, dle Vaší inspirace, já používám i žitnou apod.), pak přimícháme mrkev, ořechy (vlašské, slunečnicová semínka, dýňová semínka), jogurt a tolik mléka, aby vzniklo měkké a celkem lepivé těsto.2. Těsto dáme na pomoučenou plochu a zformulujeme do koule. Dáme ji na plech, který je vyložený papírem na pečení. Nožem vytlačte do chleba prohlubně a pečeme 30 minut. Chléb by měl znít dutě po upečení. Chléb je ideální s lučinou, tvarohem, jak k snídani i svačině. 🙂