Domácí lučina
Ingredience
- 400 g kvalitního bílého jogurtu Hollandia, Řecký, Selský
- 200 g zakysané smetany čím tučnější, tím lepší
- sůl
- a pak již ingredience dle chutí
- bylinky sušená rajčata, červená paprika....
Instrukce
- V misce smícháme jogurt se zakysanou smetanou a lehce osolíme.
- Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo plátýnkem. Mně se osvědčil velký bílý pánský kapesník.
- Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.
- Případně na talířek se dá položit ještě nějaké jiné šikovné "závažíčko".
- Síto dejte nad širší kastrol a ideálně vše umístěte do lednice na 8-12 hodin, aby hmota měla šanci co nejvíce vykapat.
- Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a můžete podávat.
Také ráda vyzkouším.
Já si Lučinu dělám už asi 10 let, a kupovanou bych již nechtěla…
Určitě vyzkoušejte, není na tom, co by se pokazilo 🙂
Super, další recept, který s manželem vyzkoušíme, jelikož, jak už jsem kdysi psala, jednou za čas uděláme malou obměnu, abychom nejedli pořád dokola to stejné. A zrovna dnes jsem v Albertu koupila v akci ředkvičky a taky okurek.
Super, změna je život. chce to zkoušet nové chutě 🙂
Přesně! 🙂 A já jsem naštěstí neochutnala řadu dobrot, tudíž se mám na co těšit… 🙂
Jo, tento recept mám už docela dost let a nedá se na tom nic pokazit.
To je právě taky super, že se na tom nedá nic pokazit. 😀
Tak pak dejte vědět, zda se povedla a jak chutnala 🙂
Skvělé, také dělám, ale nejraději mám Paloučka z Lidlu.
taky jsem ho už zkusila, Paloučka, ale my do Lidlu jdeme asi 2x do roka .-)
Ono to je v podstatě totožné, teď jsem měla i něco obdobného z Penny, ale domácí je domácí…
Super mňamka, kterou tak jednou do měsíce udělám… máme moc rádi…. udělalas mi chutě…
No já jsem ráda, že jsem konečně sehnala pěknou čerstvou jarní cibulku, ředkvičky, rajčátka, že to nestálo majlant a tím pádem, že se dá domácí lučina krásně “oživit”.
to jo, mmiluji, a mně nahoru stačí bylinky… cibuli nedávám, řekdvičky vždy sežeru jen tak, ale petržel, pažitku, řeřichu, to tu mám pořád .-)
tak lupení z jarní cibulky je v podstatě jako šnytlík