Go Back
+ servings

Domácí lučina

Vytisknout recept
Výborná doma připravená pomazánka (sýr), která se dá oživit mnoha přísadami
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 8 minutes
Celkový čas 8 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Jaroslava Korpášová

Ingredience

  • 400 g kvalitního bílého jogurtu Hollandia, Řecký, Selský
  • 200 g zakysané smetany čím tučnější, tím lepší
  • sůl
  • a pak již ingredience dle chutí
  • bylinky sušená rajčata, červená paprika....

Instrukce

  • V misce smícháme jogurt se zakysanou smetanou a lehce osolíme.
  • Směs vylijte do dostatečně velkého sítka či cedníku vyloženého čistou bavlněnou utěrkou nebo plátýnkem. Mně se osvědčil velký bílý pánský kapesník.
  • Navrch položte malý talířek, který má menší průměr než cedník, takže bude celou svojí plochou ležet na povrchu směsi a bude ji svou vahou mírně zatěžovat.
  • Případně na talířek se dá položit ještě nějaké jiné šikovné "závažíčko".
  • Síto dejte nad širší kastrol a ideálně vše umístěte do lednice na 8-12 hodin, aby hmota měla šanci co nejvíce vykapat.
  • Po vykapání obsah síta opatrně vyklopte na talířek a můžete podávat.