domácí játrová paštika
Ingredience
- Základ na fit paštiku
- 500 g kuřecích nebo hovězích jater
- 70 g mrkve
- 40 g petržele
- 30 g celeru příp. řapíkatého celeru
- 80 g cibule
- cca 1 litr vody
- Koření
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- Na dokončení paštiky
- 100 – 200 ml vývaru který vznikne po uvaření jater
- 1 lžička mleté sladké papriky 5 g
- 1 lžička soli 3 g
- ½ lžičky pepře 0,5 g
- 3 lžíce olivového oleje extra panenského 30 ml
Instrukce
- Pokud použiješ hovězí játra, doporučuju je předem namočit alespoň hodinu v mléce, můžeš i přes noc. Namáčení se provádí pro zlepšení chuti, protože hovězí játra můžou mít kovovou pachuť.
- Kořenovou zeleninu a cibuli zbav slupky a rozkroj na menší části.
- Do středně velkého hrnce dej játra, kořenovou zeleninu, cibuli, sítko s kořením (bobkový list, nové koření, černý pepř) a zalij vodou, aby bylo vše ponořené. Pozor nesol!
- Vař pozvolna 30 minut.
- Vytáhni játra, zeleninu a sítko s kořením z hrnce a vývar nevylívej.
- Játra rozmixuj společně se solí, pepřem a mletou paprikou v mixéru se sekáčkem.
- Přilij olivový olej, dál mixuj a postupně přidávej vývar z jater (100 – 200 ml), abys dosáhl/a požadované konzistence paštiky.
- Ochutnej a případně dochuť solí a pepřem podle vlastní chuti.
- Dej do uzavíratelné skleničky a skladuj v lednici, kde vydrží zhruba týden.
skoda….
Děkuji za nový recept. Brzy vyzkouším.
super
Tak to je zajímavá variace na paštiku, líbí se mi a v brzké době vyzkouším.
dekuji…
Máme rádi, ale opět, nehodí se do našeho jídelníčku…. občas jsem dříve udělala 🙂