Domácí džem je nejlepší! Vyzkoušejte třešňovo-meruňkový s chia semínky
Ingredience
- 500 g Vypeckované třešně
- 500 g Vypeckované meruňky
- 1 lžíce Chia semínka
- 500 g Třtinový cukr
- 1 ks Gelfix Extra 2:1 od Dr. Oetkera
Instrukce
- Využijte sezónu letních šťavnatých plodů a uvařte si svůj domácí džem. Nabídka je více než lákavá a nabízí nespočet variací, kombinací a inspirace. Vyzkoušejte meruňky s třešněmi. Vzájemně se skvěle doplňují. Přidaná chia semínka dodají vlákninu, velké množství nenasycených mastných kyselin a celou řadu prospěšných vitamínů. Na 4 skleničky o objemu 0,33 l budete potřebovat:500 g vypeckovaných třešní500 g vypeckovaných meruněk1 PL chia semínek500 g třtinového cukru1 ks Gelfix Extra 2:1 od Dr. OetkeraDo většího kastrolu nasypte vypeckované třešně. Meruňky nakrájejte na menší kousky a přidejte k třešním. Postavte na plotýnku a krátce duste, dokud ovoce nepustí šťávu. Ponorným tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladké konzistence. Kdo má rád v džemu kousky ovoce, nechť kutruje na hrubší texturu. Chia semínka namočte do 4 PL studené vody a nechte nabobtnat. Vznikne hustý gel, který přidáte k ovoci až na úplný závěr.Gelfix smíchejte dle návodu se 2 PL třtinového cukru a přisypte k ovoci. Zamíchejte a povařte 1 minutu. Poté dosypte zbývající cukr a vařte 5-6 minut. Přidejte chia gel a dobře promíchejte. Odstavte z plotýnky. Seberte z povrchu pěnu.Proveďte test tuhosti. Naběračkou si naberte malé množství džemu a přelijte na malý talířek. Když začne během chladnutí houstnout, můžete plnit do dobře vymytých skleniček. Pokud se vám bude zdát džem příliš řídký, přidejte 1 - 2 ČL kyseliny citronové.Naplněné skleničky postavte dnem vzhůru a nechte vychladit. Skladujte v temnu.