DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY
Ingredience
- 1 kg brambor typu C
- 2 lžíce škrobu
- 280 –400 g hrubé mouky
- 1 vejce
- sůl
- 20 g másla
Instrukce
- 1. Den předem uvařte 1 kg brambor ve slupce v osolené vodě doměkka.
- 2. Uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo na vál, přisypte 2 lžíce škrobu a 280–400 g hrubé mouky podle potřeby. Množství závisí na tom, kolik brambory obsahují škrobu. Mouku přidávejte postupně, dokud nezískáte ideální konzistenci. Těsto by mělo ještě trochu lepit a je potřeba jej na vále podsypávat. Čím větší množství mouky, tím bude knedlík tužší.
- 3. Rozklepněte do těsta vejce, přidejte lžičku soli a důkladně promíchejte. Postupujte rychle, přidáním soli těsto rychle řídne a museli byste přidat další mouku. Z těsta vytvarujte 2 válečky. Vložte je ihned do osolené vařící vody a vařte 15–20 minut.
- 4. Knedlíky opatrně vyjměte z hrnce a potřete máslem. Nakrájejte kráječem nebo nití a podávejte.
Také dělávám domácí bramborové knedlíky, ale místo škrobu jsem zvyklá dávat hrubou krupici a hrubou mouku.
máme rádi, občas je udělám 🙂
Vypadají krásně. Vyzkouším.
Vypadají báječně 😁