Domácí arašídové máslo - další alternativa na chleba, kterou děti milují

Vytisknout recept
Pokud jste milovnicí arašídového másla jako my, proč si nezkusit vyrobit to vlastní 🙂
My jsme se k tomu odhodlaly právě dnes. Není to žádná věda.
Arašídy opražíme na pánvi, na mírném plamenu za stálého promíchávání. Jakmile nám arašídy zezlátnou a začnou pěkně vonět, jsou připraveny k dalšímu zpracování.
Arašídy dáme na talířek a necháme vychladnout. Mezitím si přichystáme mixér vybavený sekáčkem s otočným nožem. Čím vyšší výkon má, tím lépe. Arašídy mixujeme dokud nám nevznikne jemný prášek. Mixér necháme chvíli odpočinout, aby se nám nepřehřál a poté pokračujeme v mixování. Pomalu se nám začne uvolňovat olej a z prášku se začnou tvořit hrudky. Jelikož se nám tyhle hrudky začnou přilepovat na stěny, budeme muset přerušit mixování a stěny oklepat. Až kusy přestanou ulpívat na stěnách a začne se nám vytvářet kaše, přichází na řadu další krok.
V tomto momentu přidáme med a sůl. Mixujeme dále až do požadované konzistence. Záleží jen na nás, jestli chceme mít máslo krásně jemné nebo hrubší. Poté přendáme do předem připravené vyvařené sklenice a uzavřeme. Uchováváme v chladničce. 
(Můžete použít i již pražené nesolené arašídy, pokud máte menší mixér není problém, udělat máslo nadvakrát a poté obě dávky společně smíchat pomocí hnětacích metliček 🙂 )
Nemusíme se však omezovat pouze na arašídové máslo. Příště se chystáme na máslo z kešu oříšků. 🙂

400g - nepražené a nesolené arašídy
1lžíce - med
1lžička - mořská/ himalájská sůl
příprava - 5
vaření - 15
Kategorie Cukroví
Porce 0
Uvařila EliZabet

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account