
Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami na Zelený čtvrtek
Ingredients
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 střední brambora
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka tymiánu
- ½ lžičky kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 cukety 500 g
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 svazek ředkviček
- 2 hrsti rukoly
- sůl
- Olej
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
Instructions
- Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké
- plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory,
- tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.
- Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
- Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
- Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno:
- Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
- Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová
Tak cuketovou jsem ještě němela, to mě velmi láká… jen co bude cuketová sezóna.
Jistě výtečný recept, díky
Zajímavý recept na chutnou večeři
Cuketovou polévku máme také rádi. Tuto verzi vyzkouším.
To bude dobrota