Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami na Zelený čtvrtek

Vytisknout recept
Vyzkoušejte osvěžující cuketový krém, který můžete podávat jak teplý, tak studený. Příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Pokud krátce povaříte cuketu se slupkou, dosáhnete svěže zelené barvy.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutes
Čas vaření 45 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila Irča Holčáková

Ingredience

  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 střední brambora
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • ½ lžičky kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 cukety 500 g
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl
  • Olej
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje

Instrukce

  • Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké
  • plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  • V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory,
  • tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.
  • Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
  • Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
  • Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.

Vhodné víno:

  • Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
  • Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová
5 Komentářů
  1. NelaVávrová 2 roky ago

    Tak cuketovou jsem ještě němela, to mě velmi láká… jen co bude cuketová sezóna.

  2. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Jistě výtečný recept, díky 🙂

  3. Janinka 2 roky ago

    Zajímavý recept na chutnou večeři 🙂

  4. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Cuketovou polévku máme také rádi. Tuto verzi vyzkouším.

  5. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    To bude dobrota 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account