Cuketová polévka s rukolou a ředkvičkami na Zelený čtvrtek
Ingredience
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 střední brambora
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka tymiánu
- ½ lžičky kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 cukety 500 g
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 svazek ředkviček
- 2 hrsti rukoly
- sůl
- Olej
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
Instrukce
- Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké
- plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory,
- tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.
- Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
- Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
- Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno:
- Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
- Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová
Tak cuketovou jsem ještě němela, to mě velmi láká… jen co bude cuketová sezóna.
Jistě výtečný recept, díky 🙂
Zajímavý recept na chutnou večeři 🙂
Cuketovou polévku máme také rádi. Tuto verzi vyzkouším.
To bude dobrota 🙂