Vyzkoušejte osvěžující cuketový krém, který můžete podávat jak teplý, tak studený. Příjemnou pikantnost mu dodají rukola, ředkvičky a domácí petrželový olej. Pokud krátce povaříte cuketu se slupkou, dosáhnete svěže zelené barvy.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 45 minutesmin
Čas vaření 45 minutesmin
Celkový čas 45 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila Irča Holčáková
Ingredience
2šalotky nebo 1 cibule
1stroužek česneku
1střední brambora
2lžíce olivového oleje
1snítka tymiánu
½lžičky kuliček černého pepře
2kuličky nového koření
100mlsuchého bílého vína
2cukety500 g
1lzeleninového vývaru
100mlsmetany ke šlehání
1svazek ředkviček
2hrsti rukoly
sůl
Olej
1hrst hladkolisté petržele
8lžic extra panenského olivového oleje
Instrukce
Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké
plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky.
V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory,
tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem.
Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka.
Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti.
Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno:
Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová