Cuketkový zázrak
Ingredience
- 1 ks Střední cuketa
- 4 ks Brambora
- 3 ks Paprika
- 4 ks Rajče
- 2 ks Mrkev
- 1 ks Cibule
- 2 l Vývar
- 2 stroužek Česnek
- 1 ks Protlak
- 1 hrnek Kysaná smetana
- dle chuti Majoránka, sůl, pepř
- 1 lžíce Olej
- 1 lžička Paprika
- Petrželka
Instrukce
- Pravidelně řeším, jak naložit s paprikou či rajčetem, když už nejsou zcela "fresh". Tohle je způsob, jak lze rychle a efektivně vyčistit lednici od zeleniny a jako bonus ještě zpracovat cuketu, kterou sice miluju, ale rodina ji považuje za nutné zlo. Recept jsem před lety našla na netu a sama si ho pilovala, tak aby mi vyhovoval. Nepoužívám cibuli na základ, ale jednu tam vždy přikrájím, ideálně červenou. Příjemně křupe. V hrnci rozehřeju asi lžicí oleje a na něm osmahnu mrkev ,brambory a cuketu (nasekané na kostky). V tuto chvíli je možné buď osmahnout i česnek na plátky nebo si ho nechat až nakonec a protřít ho chvíli před ukončením varu. Pokud budete mít v rodině odpůrce bezmasých jídel, lze osmahnout kousek klobásky na kolečka. Pak přidám lžičku sladké papriky a chviličku orestuji. Zaleju vývarem, dělám obvykle z kostky, ale to je samozřejmě na Vás. Vývar nedávejte všechen, potraviny by měli koukat. Přidám papriku na kostky a protlak. V tuto chvíli přidávám i cibuli na plátky nebo kostky. Vše povařím do změknutí a přisypu rajčata. Osolím a opepřím. Opět provařím, rajčata se rozvaří, přidám majoránku a česnek. Dávám taky jednu malou pálivou papričku, kdo má rád ostré, příjemně zpestří chuť. Doleju vývarem, ale jen tak aby to nebyla polévka, ale konzistence guláše. Pokud mám přidám petrželku a po chviličce vypnu. Na závěr přidám jedno balení kysané smetany, vše se tím zahustí. Podávám s chlebem.