Cuketa po italsku - lehké a chutné jídlo
Ingredience
- 2-3 ks Cuketa
- 1 ks Cibule červená
- 3-4 stružek Česnek
- 5-6 ks Sušená rajčata
- 3 lžíce Olivový olej
- 1 ks Bazalka
- Sůl
- Pepř
- Parmazán na ozdobu
Instrukce
- Italská kuchyně je lehká, rychlá, plná zeleniny a výrazných chutí. Použijete-li při přípravě i podávání italské víno, nemůžete udělat chybu!Cuketu si omyjeme a nakrájíme na půlkolečka, nemusíme ji loupat. Cibuli si nakrájíme na proužky, česnek na plátky. Používáme-li sušená rajčata, namočíme si je teď do teplé vody. Na rozpáleném olivovém oleji smažíme minutu cibuli a česnek, pak přihodíme plátky cukety. Na vysokém plameni opékáme cca 5 minut, až bude cuketa i česnek chytat barvu, hlídáme především česnek, nesmí se spálit!Rajčata, ať už sušená a namočená, nebo nakládaná, si nakrájíme na menší kousky, přidáme do pánve k cuketě. Z naložených rajčat můžeme přidat i trochu oleje, podlijeme trochou vody, eventuálně bílého vína (cca 1-2 dl), pepř, sůl a bazalku. Se solí ovšem opatrně, rajčata bývají sama o sobě dost výrazná. Necháme podusit cca 7 minut, cuketa by měla trochu změknout, ale zůstat křehká. Na talíři zdobíme hoblinkami parmazánu a čerstvou bazalkou. Skvělé by to bylo určitě i s těstovinami, cizrnou nebo plátkem ryby. Ale nejlepší je to "jen tak", s kouskem čerstvého pečiva na vytření omáčky a sklenkou bílého či růžového vína!*enzo*