Čokoládovo-mandlový koláč pro celou rodinu
Ingredience
- 150 g Čokoáda (min 60%)
- 1 lžíce Agáve
- 4 ks Vejce
- 190 g Změklé máslo
- 100 g Cukr krupice
- 50 g Mandlová mouka
- 2 lžíce Holandské kakao
- Sezonní ovoce
- Tvaroh nebo jogurt
Instrukce
- Mám ráda dezerty bez mouky. Problém je v tom, že dost často jsou příšerně přeslazené nebo chutnají jako něco zdravého nebo dietního, a to prostě u dezertu nechcete. Proto mám tak ráda tento koláč, jsou tam všichni moji oblíbenci – mandle, hořká čokoláda, maliny a jako bonus ani gram mouky. Nejlepší kombinace pro nedělní sladkou tečku. Doporučuji podávat s našlehaným tvarohem a vanilkovým extraktem ať máme v pondělí na co vzpomínat. 🙂Jak na to?1. Troubu rozehřeji na 180 stupňů. Koláčovou nebo dortovou rozkládací formu vyložím kolečkem pečícího papíru a strany pomažu máslem.♥ K vymazání stran si vždy ustřihnu kousek obalu od másla, tak to dělává moje babička.2. Ve vodní lázni nechám rozpustit čokoládu nalámanou na kousky (já používám čokoládové čočky) a poté přidám 1 lžíci agáve.♥ Vrchní část (miska nebo hrnec) vodní lázně by se neměl dotýkat vody. Stačí, když úkol splní pára. 3. Vejce rozmixuji v míse do pěny.♥ Vejce rozklepněte vždy zvlášť do hrnečku a vkládejte postupně – věřte mi! 🙂4. Zvlášť si v míse vy mixuji dohladka máslo s cukrem, cca 3-4 minuty. Obě hmoty spojím a promíchám stěrkou. 5. Poté přidám mandlovou mouku, kakao, rozpuštěnou čokoládu a opět promíchám, až vznikne krásné těsto, které opatrně naliji do formy. Koláč peču cca 27 minut.♥ Doprostřed píchnu špejli, pokud zůstane suchá, koláč je správně upečený.6. Koláč nechám vychladnout na mřížce. Podávám s ovocem, tvarohem s jogurtem a troškou moučkového cukru. Odkaz na recept na blogu:https://bymakiblog.wordpress.com/2016/09/18/cokoladovo-mandlovy-kolac/