Čokoládové tahini motance

Vytisknout recept
Pokud u vaší odpolední kávy nesmí chybět něco sladkého, jsou tyto roztomilé uzlíky trefou do černého.
Kategorie Chuťovka, Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 40 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 1 hour 10 minutes
Porce 15 ks
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

Na těsto:

  • 250 g mléka
  • 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého
  • 60 g krupicového cukru
  • 430 g hladké mouky
  • 85 g změklého másla
  • lžičku kardamomu
  • lžičku vanilkové pasty Nielsen-Massey
  • špetku soli

Na náplň:

  • 120 g 70% hořké čokolády
  • 100 g másla
  • 120 g tahini sezamové pasty

Na potření:

  • žloutek
  • sezam na posypání

Instrukce

  • Začněte s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejte, přisypejte rozdrobené droždí, lžíci cukru a mouky, zamíchejte a nechte na teplém místě 10 minut vzejít kvásek. Ve velké míse či míse od robota smíchejte zbylou mouku, cukr, kardamom, vanilkovou pastu a sůl. Přidejte nabublaný kvásek a nahrubo promíchejte. Nechte odpočívat 10 minut, aby se v těstu rozvinul lepek.
  • Začněte na nejnižší rychlost hníst. Postupně přidávejte pokrájené změklé máslo a vypracujte hladké těsto. Hněťte 10 minut v robotu, pokud ho nemáte, budete muset těsto hníst ručně ještě o trochu déle. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a lehce lepivé. Mísu s hotovým těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu až hodinu a půl, mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  • Mezitím, co těsto kyne, si připravte náplň do motanců. Čokoládu nasypte do misky, přidejte máslo a ve vodní lázni rozpusťte za občasného míchání. Pokud si nejste jistí, jak čokoládu správně rozpustit, připravili jsme pro vás podrobný návod. Jakmile je směs již hladká, odstavte z plotny a vmíchejte tahini pastu. Nechte vychladnout na lince alespoň 30 minut, během chladnutí bude směs houstnout.
  • Vykynuté těsto na lehce pomoučněném povrchu párkrát prohněťte, poté rozválejte na tenký obdélník o rozměrech asi 55×25 cm. Nyní celý plát až do krajů pomažte připravenou čokoládovou náplní, pokud je až příliš tekutá, nechte ji ještě chvilku ztuhnout.
  • Nyní uchopte konec delší strany těsta a přehněte ho do cca 2/3 plátu. Druhý konec těsta přehněte přes přehnutou část, jako kdybyste skládali dopis do obálky, takže na sobě budou ležet celkem tři vrstvy promazaného těsta. Složené těsto otočte a vyválejte směrem od sebe i lehce do stran na rozměr asi 45×30 cm. Je možné, že na některých místech náplň z těsta vyteče, to však vůbec nevadí.
  • Ostrým nožem těsto nakrájejte na proužky silné asi 3 cm, měli byste mít kolem 15 proužků dlouhých 30 cm. Nyní motance zapleťte. Konec proužku uchopte palcem, ukazováčkem a prostředníčkem a všechny 3 prsty proužkem dvakrát obtočte. Jeho druhý konec protáhněte z vrchu dírkou, ve které máte palec, takže konec čokoládového motance bude vespod.
  • Zatočené motance rozložte na 2 plechy vyložené pečícím papírem s dostatečnými rozestupy, zakryjte utěrkou a nechte dalších 20 minut nakynout. Jakmile budou čokoládové motance nakynuté, předehřejte troubu na 200 °C. Žloutek lehce prošlehejte a jednotlivé kusy opatrně mašlovačkou potřete. Nakonec lehce posypte loupaným sezamem a dejte péct do rozpálené trouby na asi 15 minut (dokud pletence nebudou krásně hnědé).
  • Upečené nechte pár minut vychladnout na plechu, poté přesuňte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
4 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    jistě dobré, hezky to vypadá

  2. 5 stars
    Jsou krásné a určitě dobré.

  3. Author
    NelaVávrová 1 rokem ago

    To ráda čtu 🙂 Děkuji.

  4. Zajímavý dezert, určitě bych ochutnala.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account