celozrnné krekry
Ingredience
- 150 ml + 30 ml vody
- 40 g lněného semínka
- 30 ml řepkového oleje
- 135 g celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky
- 135 g hladké bílé mouky špaldové nebo pšeničné
- 5 g máku
- 50 g přírodního sladidla bez kalorií
- 6 g kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
Instrukce
- Lněné semínko pomel najemno a namoč ho do 150 ml vody.
- Nechej 15 minut nabobtnat a smíchej s řepkovým olejem.
- Oba druhy mouky, sladidlo a kypřící prášek prosej přes jemné sítko a vmíchej mák.
- Pak vmíchej suché ingredience k mokrým a vypracuj nelepivé těsto. Zřejmě bude potřeba přidat zbytek vody, tj. 30 ml, ale řiď se konzistencí těsta.
- Předehřej troubu na 200 °C.
- Těsto rozděl na třetiny a vyválej mezi dvěma pečícími papíry co nejvíce dotenka (cca 1 mm).
- Pak ho nakrájej na požadované tvary (kosočtverce, trojúhelníky) ideálně pomocí ozdobného rádýlka na těstoviny anebo můžeš vykrajovat kulaté tvary pomocí vykrajovátka. Tak pokračuj, dokud nespotřebuješ všechno těsto. Vznikne cca 200 ks, ale záleží na velikosti.
- Peč na pečícím papíru na plechu dle tloušťky krekrů 10 – 20 minut na 200 °C.
Miluji pečivo z celozrnné mouky a tento recept musím vyzkoušet .
Vypadá pěkně a jsou zdravé.
to vypadá dobře a navíc i jedle 🙂
Paráda, dobrá zdravější verze “zobání”.