Brynzové halušky/halušky se zelím
Ingredience
- 127 g Hladká mouka
- 185 g Hrubá mouka
- 1050 g Brambor
- 500 g Brynza
- 150 g Uzený špek/ slanina
- Pažitka
- Sůl
Instrukce
- Dáte přednost zelí, či brynze? V obou verzích chutnají skvěle!Brambory nastrouháme najemno, trošku vymačkáme (šťávu zachytíme do druhé mísy), smícháme s hladkou a hrubou moukou a solí (nejdřív hrubou, hladkou přidáváme po troškách, hladké může být jen 100 g, ať nejsou halušky tuhé, solím tak, že jemně posypu celou plochu těsta). Vše promícháme, ke konci ještě přidáme usazený škrob z vody z brambor, kterou jsme si odlily bokem. Je-li těsto hodně tuhé, můžeme touto vodou opatrně zředit.Do vroucí osolené vody protlačíme těsto přes speciální "cedník". Nejdřív ovšem vyzkoušíme na kousku těsta, zda se nerozvařuje. Teprve pak dáváme zbytek těsta. Povaříme cca 5 minut za občasného promíchávání. Nemáme-li síto na halušky, dá se těsto namlít mlýnkem přes hrubé kolečko, je to ale mnohem náročnější. Uvařené halušky scedíme a ještě horké promícháme s usmaženou na kostičky nakrájenou slaninou a brynzou. Brynzu můžeme zjemnit smetanou na šlehání, s níž ji předem promícháme. Před podáváním posypeme pažitkou.Na variantu se zelím osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme kysané zelí dle chuti. Je-li příliš kyselé, lehce jej omyjeme a podusíme. Případně můžeme zelí prolít smetanou na šlehání. Dobrou chuť [x]