Borůvkový koláč od Mlékárny Valašské Meziříčí

Vytisknout recept
Mlékárna Valašské Meziříčí přináší nejenom tip na letní pochoutku, sama rovněž vyrábí Smetanový jogurt z Valašska borůvka. Celkem patří do rodiny Smetanových jogurtů již třinácti příchutí, což svědčí o jejich oblibě. Antioxidanty v borůvkách obsažené zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hour 50 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours 30 minutes
Porce 6
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • • 2 hrnky špaldové mouky
  • • 1 hrnek polohrubé mouky
  • •150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka
  • • 150 ml Čerstvého mléka z Valašska
  • • 30 g droždí
  • • 100 ml oleje
  • • 2 lžíce cukru
  • • 1 lžíce rumu
  • • špetka soli
  • • citronová kůra
  • • vejce na potření

Ingredience na náplň:

  • • povidla
  • • skořice
  • • cukr

Ingredience na tvarohovou směs:

  • • 250 g tvarohu v kostce
  • • 1 vejce
  • • 2 polévkové lžíce cukru
  • • borůvky

Ingredience na drobenku:

  • • 150 g polohrubé mouky
  • • 100 g moučkového cukru
  • • 100 g másla
  • • 1 vanilkový cukr

Instrukce

  • Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout.
  • V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek.
  • Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout.
  • Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem.
  • Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme.
  • Položíme na plech vyložený pečícím papírem.
  • Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou.
  • Ještě chvíli necháme na plechu kynout.
  • Pečeme v troubě při 190 °C asi 30–40 minut podle typu trouby.
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account