Mlékárna Valašské Meziříčí přináší nejenom tip na letní pochoutku, sama rovněž vyrábí Smetanový jogurt z Valašska borůvka. Celkem patří do rodiny Smetanových jogurtů již třinácti příchutí, což svědčí o jejich oblibě. Antioxidanty v borůvkách obsažené zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním.
Kategorie moučník
Kuchyně Česká
Čas přípravy 1 hourhod.50 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 2 hourshod.30 minutesmin
Porce 6
Uvařila KateřinaGoroškov
Ingredience
Ingredience na těsto:
• 2 hrnky špaldové mouky
• 1 hrnek polohrubé mouky
•150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka
• 150 ml Čerstvého mléka z Valašska
• 30 g droždí
• 100 ml oleje
• 2 lžíce cukru
• 1 lžíce rumu
• špetka soli
• citronová kůra
• vejce na potření
Ingredience na náplň:
• povidla
• skořice
• cukr
Ingredience na tvarohovou směs:
• 250 g tvarohu v kostce
• 1 vejce
• 2 polévkové lžíce cukru
• borůvky
Ingredience na drobenku:
• 150 g polohrubé mouky
• 100 g moučkového cukru
• 100 g másla
• 1 vanilkový cukr
Instrukce
Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout.
V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek.
Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout.
Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem.
Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru.
Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme.
Položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou.
Ještě chvíli necháme na plechu kynout.
Pečeme v troubě při 190 °C asi 30–40 minut podle typu trouby.