Borůvkové knedlíky z batátů (rychlé, snadné, plné výživných látek)

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 3 ks Batáty
  • 1 ks Vejce
  • 400 g Celozrnná pšeničná krupice (nebo hrubá mouka)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 hrnek Borůvky

Instrukce

  • Batáty neboli sladké brambory používám ve své kuchyni moc ráda. Obsahují téměř dvakrát více vlákniny než klasické brambory. Jsou opravdovou zásobárnou výživných látek. Právem se zařazují mezi tzv. superpotraviny. Mají zářivou oranžovou barvičku, což svědčí o vysokém obsahu beta-karotenu. Dále jsou zdrojem vitamínu C, D, draslíku, manganu, vápníku a železa. 
    Báječně se hodí do všech pokrmů, včetně sladkých dezertů!
    U nás doma sladké brambory jednoznačně vedou. A ovocné knedlíky jsou TOP pokrmem v jakémkoliv ročním období s jakýmkoliv ovocem, které je právě sezónní. A v zimě pak tím, které nabízí náš mrazák.
    Proč konzumovat batáty?obsahují vysoký podíl
    antioxidantů.
     Tím pomáhají předcházet různým onemocněním včetně srdeční činnostivýtečný
    zdroj uhlohydrátů. 
    To ocení především lidi trpící cukrovkou a problémy s tlakemstabilizují cukr v krviblahodárně působí na
    zažívací trakt
    mají vysoký podíl
    kyseliny listové
    ! Což je pozitivní zpráva pro těhotné ženy, či ženy těhotenství plánujícímají vysoké zastoupení
    vitamínů, minerálů
     – perfektní pro posílení imunitního systémupomáhají se zvládáním stresujsou pomocníkem při
    redukci váhy
    Ještě máte pochyby, proč sladké brambory zařadit do svého jídelníčku?
    A teď si pojďme uvařit výtečné ovocné knedlíky!
    Co budete potřebovat?
    3 batáty, cca 700 g
     (sladké brambory, které jsou dnes běžně k dostání v obchodní síti)
    400 g celozrnné pšeničné krupice BIO (nebo hrubé mouky)
    špetka soli
    1 vajíčko
    cca 200 g borůvek (1 hrnek)
    Z této várky připravíte 12 – 14 ovocných knedlíčků.
    Batáty oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Vložte je do pařáku a vařte v páře cca 45 – 50 minut. Musí být úplně měkké.
    Poté je rozmačkejte na kaši a nechte vychladnout. Klepněte vajíčko, osolte a zahustěte krupicí. Těsto by mělo být polotuhé. Nechte alespoň 10 minut odpočinout, aby se batáty dobře krupici nasály.
    Na sporák si postavte hrnec s osolenou vodou a vyčkejte, až začne vařit.
    Z těsta vytvořte placičky, do kterých lžící vložte borůvky. Těsto opatrně zabalte.
    TIP:
    před každým vytvořením knedlíku si namáčím ruce do studené vody. Těsto se nelepí a knedlík se krásně a snadno vytvoří.
    Vkládejte do vroucí vody. Od bodu varu pak vařte cca 20 minut. Záleží na tloušťce těsta. Obvykle dělám tak 0,5 cm. Nezapomeňte je ihned vařečkou odlepit ode dna, aby se nepřilepily. Občas je promíchejte.
    Vyndejte z vody děravou naběračkou rovnou na talíře. Podávejte dle libosti. Já k nim přidávám při servírování řecký jogurt, pokapu je javorovým sirupem a kdo má rád – může si je polít kapkou rozehřátého přepuštěného másla.
    Dobrou chuť!
    TIP: báječné jsou i malé lesní jahůdky, kterých je právě sezóna a jsou jich plné stráně.
    Dobrou chuť!
     
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account