- V míse smíchejte mouku s cukrem a doprostřed udělejte důlek.
- Do důlku nalijte mléko a rozdrolte droždí. Lehce směs promíchejte a nechte 15 minut odstát v teple.
- Přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte pružné těsto.
- Těsto vložte do čisté mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu.
- V kastrůlku si rozpusťte máslo na omaštění.
- Vykynuté těsto rozdělte na několik dílů a vyválejte stejně tlusté válečky, které nožem rozkrájíte na stejné díly (asi 2 x 3 cm).
- Z odřezaných kousků vytvarujte kuličky. Každou kuličku omastěte v másle v kastrůlku (díky tomu se k sobě při pečení nepřilepí) a skládejte na plech jednu vedle druhé.
- Buchtičky pečte na 180 °C asi 20-30 minut (dozlatova).
- Do másla, které zbylo v kastrůlku, zamíchejte med a rum a lehce prohřejte. Ještě horké buchtičky touto směsí potřete pomocí mašlovačky.
- Než se buchtičky upečou, připravte krém. Mléko smíchejte se smetanou a vyškrábněte do něj vanilkový lusk. Prázdný lusk vložte do hrnce a vše přiveďte k varu. Poté odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vyjměte slupku od lusku.
- Žloutky vyšlehejte s oběma cukry dohladka a zašlehejte je do mléčné směsi. Za stálého šlehání pomalu zahřívejte do zhoustnutí, aby se krém nesrazil.
- Hotový krém odstavte a nechte lehce vychladnout. Poté do něj vmíchejte rum.
ks - NA TĚSTO600g - hladká mouka250ml - teplé mlékoks - 3/4 kostky droždí120g - cukr krupiceks - máslo (100g rozpuštěného + 120g na omaštění)2ks - vejce1ks - vanilkový cukr50ml - rumks - kůra z 1 citronuks - špetka soliks - na potření buchtiček - 1 lžíce medu, 2 lžíce rumuks - NA KRÉM 400ml - smetana (alespoň 30%)300ml - mléko1ks - vanilkový lusk 60g - cukr krupice1ks - vanilkový cukr7ks - žloutky 50ml - rum ks - špetka solipříprava - 30 (+ hodina kynutí)vaření - 40