Bezový sirup

Vytisknout recept
Kategorie Nápoje
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 20 minutes
Porce 0
Uvařila Eliška Polzerová

Ingredience

  • 110 ks Květ bezu
  • 3 ks Citrón
  • 2,5 - 3 kg Cukru
  • 20 g Kyselina citrónová
  • 2 ks Skořice celá
  • 3 l Voda

Instrukce

  • Za chvíli začne sezóna pro mne královského Bezu. Třeba v Praze už jsem našla místy nakvetlé květy. Vyjděte si natrhat potřebné množství nejlépe za sucha 🙂 a pokud pršelo holt se nedá nic dělat, jen nebude moc pylu > ten tomu dodává tu správnou chuť. Trhejte větší plně rozvinuté květy. Neoplachuji pouze nechám broučky se rozprchnou po bytě =D (radši nechte chvilku třeba na balkoně). Já používám super ulovenou u kontejneru se sklem 😉 3litrovku i s víčkem ,ale postačí hrnec nebo třeba lavor či mísa. Květy zalejte vodou( lépe převařená a hlavně vychladlá, ale loni jsem nepřevařovala a bylo vše OK), nakrájíme na širší plátky citrony ( lépe BIO jelikož by tam měla být i kůra), přidáme kyselinu a necháme 24 hod. odstát někde v temnu a teplu nejlépe.
    Na druhý den přecedíme přes jemné sítko či plátýnko (je lepší jelikož můžeme důkladně květy vymačkat aby nepřišla nazmar ani jedna kapka). Přisypeme cukr a pozvolna přivedeme těsně k varu(jen tak aby se zvedaly bublinky k povrchu). Je to lepší pro zachování vitamínů a všeho toho dobrého. Slevám horké do vyvařených a slivovicí či vodkou vypláchnutých sklenic a nechávám v klidu odstát. POZOR - opravdu nutné skladovat v temnu jinak na světle je do týdne zkaženo. Po otevření celou dobu nechávat v lednici 🙂 
     
    ... věřte, že za to stojí ta osvěžující sklenice v horkém dni. Kam se hrabou sirupy z obchodu.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account