Bezový sirup
Ingredience
- 110 ks Květ bezu
- 3 ks Citrón
- 2,5 - 3 kg Cukru
- 20 g Kyselina citrónová
- 2 ks Skořice celá
- 3 l Voda
Instrukce
- Za chvíli začne sezóna pro mne královského Bezu. Třeba v Praze už jsem našla místy nakvetlé květy. Vyjděte si natrhat potřebné množství nejlépe za sucha 🙂 a pokud pršelo holt se nedá nic dělat, jen nebude moc pylu > ten tomu dodává tu správnou chuť. Trhejte větší plně rozvinuté květy. Neoplachuji pouze nechám broučky se rozprchnou po bytě =D (radši nechte chvilku třeba na balkoně). Já používám super ulovenou u kontejneru se sklem 😉 3litrovku i s víčkem ,ale postačí hrnec nebo třeba lavor či mísa. Květy zalejte vodou( lépe převařená a hlavně vychladlá, ale loni jsem nepřevařovala a bylo vše OK), nakrájíme na širší plátky citrony ( lépe BIO jelikož by tam měla být i kůra), přidáme kyselinu a necháme 24 hod. odstát někde v temnu a teplu nejlépe.Na druhý den přecedíme přes jemné sítko či plátýnko (je lepší jelikož můžeme důkladně květy vymačkat aby nepřišla nazmar ani jedna kapka). Přisypeme cukr a pozvolna přivedeme těsně k varu(jen tak aby se zvedaly bublinky k povrchu). Je to lepší pro zachování vitamínů a všeho toho dobrého. Slevám horké do vyvařených a slivovicí či vodkou vypláchnutých sklenic a nechávám v klidu odstát. POZOR - opravdu nutné skladovat v temnu jinak na světle je do týdne zkaženo. Po otevření celou dobu nechávat v lednici 🙂 ... věřte, že za to stojí ta osvěžující sklenice v horkém dni. Kam se hrabou sirupy z obchodu.