Báječné palačinky ze špaldové mouky
Ingredience
- 500 ml MLÉKO
- 2 vejce
- 170 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 1 vanilkový cukr
- SŮL
Instrukce
- Do mísy vleju mléko, rozklepnu vejce. Nasypu špaldovou mouku, vanilkový cukr a přidám špetku soli. Těsto ušlehám dohladka. Pro šlehání používám ruční spirálovou metlu – těsto na palačinky vyšlehá dokonale, nenechá žádné hrudky, a já nemusím tahat šlehač elektrický.
- těsto na palačinky
- Připravené těsto nechám 30 minut odpočinout. Tenhle krok je důležitý, protože jinak se palačinky budou trhat!
- těsto na palačinky
- Rozpálím pánev a vleju do ní trochu oleje na smažení. Na palačinky používám pánev s nízkým okrajem, mám jednu letitou, o průměru 26 cm: na tenhle palačinkový recept funguje bezvadně.
- Když je plotýnka rozpálená, stáhnu nastavení teploty na stupeň 6-7 (používám elektrický sporák s rozsahem 1-10). Těsto pomocí naběračky naleju na polovinu pánve, kde se vespodu ihned zatáhne a začne smažit. Potom pánev nakloním a rozleju zbytek těsta do druhé poloviny. Tak se mi podaří těsto rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve, aniž bych musela používat stěrku nebo jiné kuchyňské náčiní.
- jak smažit palačinky
- Palačinku hlídám, aby se nesmažila moc prudce a dlouho. Včas obracím pomocí pružné obracečky, palačinku nechám zapéct na druhé straně (trvá to kratší dobu než pečení strany první).
- Poté palačinku sesunu z pánve, přileju trochu nového oleje a smažím další.
- Palačinky na sladko u nás mažeme marmeládou, medem, tvarohem, zakysanou smetanou. Já přidávám ovoce, na talíři sypu moučkovým cukrem, případně Grankem.
Super
Palačinky máme rádi. Tyto vyzkouším.
Jdou i na slano 🙂
U nás se také palačinky dělají již jen ze špaldové mouky.
a jakou používáte, značka? Hrubou? Nedávno jsem četla recenze, že hlavně málokterá mouky obsahuje špaldu, nebo že je to velmi malé množství 🙁
Již asi 5 let děláme občas palačinky, ale vždy ze špaldové mouky 🙂
a jakou používáte, značka? Hrubou? Nedávno jsem četla recenze, že hlavně málokterá mouky obsahuje špaldu, nebo že je to velmi malé množství 🙁