V tomto měsíci je nejohroženějším orgánem žaludek. Přímý vliv na tyto potíže mohou mít játra, žlučník, slinivka i dvanácterník.
*enzo*
Víte, že nejvíce energie se nachází v žaludku mezi sedmou a devátou hodinou ranní? Žaludek vám ve správnou dobu otevírá svoje dveře a pokud hladovíte, uplyne čas bez užitku a vaše tělo zůstává bez potřebné energie. Pozdější potravu už nedokáže tak dobře zhodnotit ve prospěch vašich orgánů.
*enzo*
Co to pro nás znamená?
-
jsme připraveni posnídat, nevynechávejme snídani
snídaně by měla být “mokrá” a “teplá”
v tuto dobu se dobře vstřebávají léky a potravinové doplňky
k žaludku řadíme CHUŤ, kterou vnímáme pomalým žvýkáním, rozmělňováním a sliněním
trávení začíná v ústech – proto nespěchejme, užívejme si každé sousto
všímejte si toho, co a jak jíte
Psychické projevy spojené se žaludkem:
-
netrpělivost, neschopnost ”zkousnout” věci takové jaké jsou..
psychické “zabřednutí” v problémech, neschopnost pohnout se z místa
ztráta chuti k životu, neschopnost se nadchnout, ale i nadechnout
dogmatismus
roztržitost, nepozornost k sobě samotnému
ztracení citu k tomu, co je přirozené
Co je ale úplně nejdůležitější?
-
– Jíst potraviny našich předků, doplněné o nějaké tonizující bylinky. Pokud jsme už nemocní, větší množství mrkve nás určitě neuzdraví:-) Bylinka se svojí tajemnou silou to však dokáže.(puškvorec obecný, všedobr horský, pelyněk, vachta adt….)
– Nekonzumovat množství nekvalitního jídla, náhražek, nejíst ve spěchu, protože pak v těle vytváříte podobnou vibraci. A to je zlé. Vznikne nerovnováha. Čím déle tato nerovnováha v těle přetrvává, tím složitější je ji napravit. Buďte víc pozorní k svému tělu. Neztrácejme cit k tomu, co je přirozené, všímejme si toho, co jíme i jak žijeme.
– Jíst opravdové – živé jídlo, jíst v příjemném prostředí, být přitomností u jídla, nikoliv u puštěné televize, PC..vařit z lokálních surovin, ale především PRAVIDELNOST, důkladné kousání a prosliňování.
Posilněte se!
-
Pijte čaj s benediktem obecným, který pomáhá upravovat žaludeční šťávy. Na posílení dásní a dezinfekci dutiny ústní vyplachujte odvarem z tymiánu. A co jíst? Strava je v tomto období velice pestrá, ukládá se jen to nejlepší. Jezte lehké, avšak posilující pokrmy, které jsou prozářené sluncem. A k dochucení zvolte jemnější koření.
Ryby: karas, candát
Maso: jehněčí játra, kachna, vepřové ledvinky, kuře, vařené hovězí maso
Luštěniny: žluté fazole, sójové boby, hrách
Obiloviny: pšenice, ječmen, pohanka, pšeničné a rýžové otruby, neloupaná rýže, Jobovy slzy (divoká tráva)
Zelenina: podzimní červený hlávkový salát, rajčata, dýně, tykve, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, brambory, mrkev, žluté papriky, celer
Ovoce: hrušky, jablka, žluté hroznové víno
V tomto období si dejte pozor na nadmíru mléčných výrobků, které zahleňují!
Bylinky: bazalka, lékořice, pažitka
Koření: pepř, fenykl, hřebíček, kmín
Ostatní: bambusové výhonky, melasa, vinný ocet, jedlý kaštan, dýňová a slunečnicová semínka, česnek, datle, houby shiitake, olivy, tofu, listy a květy lichořeřišnice
Jak poznáte oslabení žaludku?
Samotné potíže se projevují až v pozdějším stádiu, když už je delší dobu narušené jeho vnitřní prostředí. Především jsou to žaludeční vředy, které se začnou ozývat tlakem a bolestí. Mezi první varování patří nadýmání, pocity plnosti, zápach z úst, krvácení z dásní, paradentóza a zvýšená kazivost zubů.
Co pro sebe můžete udělat?
Především nezanedbávejte snídani ve správný čas. Nejezte u televize, počítače, neřešte při jídle pracovní problémy. Dopřejte si reflexní masáže včetně plosek nohou, kde končí dráha žaludku, a požádejte svou kosmetičku o mikromasáž očního okolí, neboť právě tady dráha žaludku začíná. Nedělejte si zbytečné starosti ve smyslu Co se stane, když… a užívejte si života tady a teď.