219

V tomto měsíci je nejohroženějším orgánem žaludek. Přímý vliv na tyto potíže mohou mít játra, žlučník, slinivka i dvanácterník.

*enzo*

Víte, že nejvíce energie se nachází v žaludku mezi sedmou a devátou hodinou ranní? Žaludek vám ve správnou dobu otevírá svoje dveře a pokud hladovíte, uplyne čas bez užitku a vaše tělo zůstává bez potřebné energie. Pozdější potravu už nedokáže tak dobře zhodnotit ve prospěch vašich orgánů.

*enzo*

 
Co to pro nás znamená?

    jsme připraveni posnídat, nevynechávejme snídani
    snídaně by měla být “mokrá” a “teplá”
    v tuto dobu se dobře vstřebávají léky a potravinové doplňky
    k žaludku řadíme CHUŤ, kterou vnímáme pomalým žvýkáním, rozmělňováním a sliněním
    trávení začíná v ústech – proto nespěchejme, užívejme si každé sousto
    všímejte si toho, co a jak jíte

 
Psychické projevy spojené se žaludkem:

    netrpělivost, neschopnost ”zkousnout” věci takové jaké jsou..
    psychické “zabřednutí” v problémech, neschopnost pohnout se z místa
    ztráta chuti k životu, neschopnost se nadchnout, ale i nadechnout
    dogmatismus
    roztržitost, nepozornost k sobě samotnému
    ztracení citu k tomu, co je přirozené

Co je ale úplně nejdůležitější?

    – Jíst potraviny našich předků, doplněné o nějaké tonizující bylinky. Pokud jsme už nemocní, větší množství mrkve nás určitě neuzdraví:-) Bylinka se svojí tajemnou silou to však dokáže.(puškvorec obecný, všedobr horský, pelyněk, vachta adt….)
    – Nekonzumovat množství nekvalitního jídla, náhražek, nejíst ve spěchu, protože pak v těle vytváříte podobnou vibraci. A to je zlé. Vznikne nerovnováha. Čím déle tato nerovnováha v těle přetrvává, tím složitější je ji napravit. Buďte víc pozorní k svému tělu. Neztrácejme cit k tomu, co je přirozené, všímejme si toho, co jíme i jak žijeme.
    – Jíst opravdové – živé jídlo, jíst v příjemném prostředí, být přitomností u jídla, nikoliv u puštěné televize, PC..vařit z lokálních surovin, ale především PRAVIDELNOST, důkladné kousání a prosliňování.

Posilněte se!

    Pijte čaj s benediktem obecným, který pomáhá upravovat žaludeční šťávy. Na posílení dásní a dezinfekci dutiny ústní vyplachujte odvarem z tymiánu. A co jíst? Strava je v tomto období velice pestrá, ukládá se jen to nejlepší. Jezte lehké, avšak posilující pokrmy, které jsou prozářené sluncem. A k dochucení zvolte jemnější koření.

    Ryby: karas, candát

    Maso: jehněčí játra, kachna, vepřové ledvinky, kuře, vařené hovězí maso

    Luštěniny: žluté fazole, sójové boby, hrách

    Obiloviny: pšenice, ječmen, pohanka, pšeničné a rýžové otruby, neloupaná rýže, Jobovy slzy (divoká tráva)

    Zelenina: podzimní červený hlávkový salát, rajčata, dýně, tykve, kukuřice, čínské a hlávkové zelí, brambory, mrkev, žluté papriky, celer

    Ovoce: hrušky, jablka, žluté hroznové víno

    V tomto období si dejte pozor na nadmíru mléčných výrobků, které zahleňují!

    Bylinky: bazalka, lékořice, pažitka

    Koření: pepř, fenykl, hřebíček, kmín

    Ostatní: bambusové výhonky, melasa, vinný ocet, jedlý kaštan, dýňová a slunečnicová semínka, česnek, datle, houby shiitake, olivy, tofu, listy a květy lichořeřišnice

 
Jak poznáte oslabení žaludku?
Samotné potíže se projevují až v pozdějším stádiu, když už je delší dobu narušené jeho vnitřní prostředí. Především jsou to žaludeční vředy, které se začnou ozývat tlakem a bolestí. Mezi první varování patří nadýmání, pocity plnosti, zápach z úst, krvácení z dásní, paradentóza a zvýšená kazivost zubů.
Co pro sebe můžete udělat?
Především nezanedbávejte snídani ve správný čas. Nejezte u televize, počítače, neřešte při jídle pracovní problémy. Dopřejte si reflexní masáže včetně plosek nohou, kde končí dráha žaludku, a požádejte svou kosmetičku o mikromasáž očního okolí, neboť právě tady dráha žaludku začíná. Nedělejte si zbytečné starosti ve smyslu Co se stane, když… a užívejte si života tady a teď.

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account