Jablko
- Na jadérka si nechte zajít chuť, obsahují jedovatý kyanid. Musela byste jich ale spořádat velké množství, abyste měla obtíže.
- Důležitými antioxidanty obsaženými v jablkách jsou polyfenoly. Právě ty by měly být podle některých studií skvělými bojovníky proti kardiovaskulárním onemocněním a dokonce i rakovině. Vděčí za to antioxidačním a protizánětlivým účinkům.
- Obsahují pětaosmdesát procent vody, a ne přemrštěné množství cukru (kolem 11 g/100 g), takže tolik neohrozí vaši dietu. Navíc stabilizují hladinu cukru v krvi, takže jsou skvělou pochoutkou i pro diabetiky. Zároveň působí i jako prevence proti cukrovce 2. typu.
- Zbavují naše tělo škodlivých látek. Vděčíme za to velkému množství pektinu, který obsahují. Ten v žaludku bobtná a váže na sebe přebytek tekutin spolu s toxiny.
- Ve střevech se podílí na růstu našemu tělu prospěšných bakterií a fungují proti zácpě.
- Prospívají astmatikům a alergikům, působí i jako prevence těchto onemocnění. Stará se o to flavonoid quercetin.
- Jsou blahodárná také pro zdraví našich kostí a mozku.
- Zklidňují a zlepšují spánek, protože zabrání rychlému poklesu hladiny cukru v krvi.
- Pravidelná konzumace jablek by měla omezit vaši touhu po cigaretě.
- Celá jablka včetně slupek pomáhají mechanicky čistit zuby od plaku. Ale pozor! Kyselina a cukry v jablku obsažené zubům naopak škodí. Takže se bez kartáčku neobejdete.
- Jablko, které vyndáte z lednice, nebo koupíte v supermarketu, nevoní? Aroma ztratilo kvůli chladu a nedostatku kyslíku. Stačí mu dát tři dny v pokojové teplotě, aby se mu vůně vrátila.
- Pokud jsou jablka sklizena ještě před dozráním, obsahují více škrobu na úkor cukru. Proto jsou kyselá.
-
Na vodě plavou jen čerstvá jablka. Obsahují totiž velké množství vzduchu.
Zralá jablka uvolňují velké množství plynu ethénu, který pomáhá dozrát ovoci uskladněnému spolu s ním.
Sama se přiznám, že jsem úplně všechno nevěděla, jen něco.
Hudlenka