Jablko

    Kromě toho, že je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje také velké množství cenných látek. Od vitaminů (C, K, A, E, B1, B2 a B6) přes minerály (draslík, mangan, měď, železo, zinek, hořčík, křemík) až po antioxidanty. Ale pozor, jablka neloupejte. Slupka je nejhodnotnější.

  • Na jadérka si nechte zajít chuť, obsahují jedovatý kyanid. Musela byste jich ale spořádat velké množství, abyste měla obtíže.

  • Důležitými antioxidanty obsaženými v jablkách jsou polyfenoly. Právě ty by měly být podle některých studií skvělými bojovníky proti kardiovaskulárním onemocněním a dokonce i rakovině. Vděčí za to antioxidačním a protizánětlivým účinkům.

  • Obsahují pětaosmdesát procent vody, a ne přemrštěné množství cukru (kolem 11 g/100 g), takže tolik neohrozí vaši dietu. Navíc stabilizují hladinu cukru v krvi, takže jsou skvělou pochoutkou i pro diabetiky. Zároveň působí i jako prevence proti cukrovce 2. typu.

  • Zbavují naše tělo škodlivých látek. Vděčíme za to velkému množství pektinu, který obsahují. Ten v žaludku bobtná a váže na sebe přebytek tekutin spolu s toxiny.

  • Ve střevech se podílí na růstu našemu tělu prospěšných bakterií a fungují proti zácpě.

  • Prospívají astmatikům a alergikům, působí i jako prevence těchto onemocnění. Stará se o to flavonoid quercetin.

  • Jsou blahodárná také pro zdraví našich kostí a mozku.

  • Zklidňují a zlepšují spánek, protože zabrání rychlému poklesu hladiny cukru v krvi.

  • Pravidelná konzumace jablek by měla omezit vaši touhu po cigaretě.

  • Celá jablka včetně slupek pomáhají mechanicky čistit zuby od plaku. Ale pozor! Kyselina a cukry v jablku obsažené zubům naopak škodí. Takže se bez kartáčku neobejdete.

  • Jablko, které vyndáte z lednice, nebo koupíte v supermarketu, nevoní? Aroma ztratilo kvůli chladu a nedostatku kyslíku. Stačí mu dát tři dny v pokojové teplotě, aby se mu vůně vrátila.

  • Pokud jsou jablka sklizena ještě před dozráním, obsahují více škrobu na úkor cukru. Proto jsou kyselá.

  • Na vodě plavou jen čerstvá jablka. Obsahují totiž velké množství vzduchu.

    Zralá jablka uvolňují velké množství plynu ethénu, který pomáhá dozrát ovoci uskladněnému spolu s ním.

    Sama se přiznám, že jsem úplně všechno nevěděla, jen něco.

    Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account