Historie je opravdu dlouhá

Zmínky o hřibech pochází už z 5. století před Kristem.

Mykologii v podobě, jakou ji známe dnes, proslavil italský botanik P. A. Micheli.

Termín mykologie prvně použil M. J. Berkeley v roce 1836.

Přežijí až stovky let

Skryté podhoubí je skutečně odolné. Pod zemí dokáže přežívat desítky

až stovky let. Vždy čeká na vhodné podmínky, tedy teplo a vlhko.

 

Sbíráme jen bez “radiátorů”

I když existuje přes 3000 druhů, které jsou jedlé, sbírat bychom měli skutečně

jen ty, které dobře známe. Vůbec nevěřte mýtu, že jedovaté druhy jsou hořké,

naopak, mohou být velmi chutné.

 

Nejezte babky

Ačkoliv je babka (hřib žlutomasý) jedlá, na jejím vrásčitém kloboučku sídlí nedohub.

Jde o plíseň, která na babkách parazituje. 

Ten v nich vytváří toxické látky, které jsou pro nás jedovaté.

Hudlenka

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account