Historie je opravdu dlouhá
Zmínky o hřibech pochází už z 5. století před Kristem.
Mykologii v podobě, jakou ji známe dnes, proslavil italský botanik P. A. Micheli.
Termín mykologie prvně použil M. J. Berkeley v roce 1836.
Mykologii v podobě, jakou ji známe dnes, proslavil italský botanik P. A. Micheli.
Termín mykologie prvně použil M. J. Berkeley v roce 1836.


Přežijí až stovky let
Skryté podhoubí je skutečně odolné. Pod zemí dokáže přežívat desítky
až stovky let. Vždy čeká na vhodné podmínky, tedy teplo a vlhko.
až stovky let. Vždy čeká na vhodné podmínky, tedy teplo a vlhko.

Sbíráme jen bez “radiátorů”
I když existuje přes 3000 druhů, které jsou jedlé, sbírat bychom měli skutečně
jen ty, které dobře známe. Vůbec nevěřte mýtu, že jedovaté druhy jsou hořké,
naopak, mohou být velmi chutné.
jen ty, které dobře známe. Vůbec nevěřte mýtu, že jedovaté druhy jsou hořké,
naopak, mohou být velmi chutné.

Nejezte babky
Ačkoliv je babka (hřib žlutomasý) jedlá, na jejím vrásčitém kloboučku sídlí nedohub.
Jde o plíseň, která na babkách parazituje.
Ten v nich vytváří toxické látky, které jsou pro nás jedovaté.
Jde o plíseň, která na babkách parazituje.
Ten v nich vytváří toxické látky, které jsou pro nás jedovaté.












