Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.

Více než polovina dotázaných Pražanů likviduje použitý olej jedním z nesprávných způsobů.
V kuchyňském dřezu končí ve 20 % domácností, 14 % ho vylévá do toalety. Dalších 16 % ho sice přeleje do uzavíratelné PET lahve, tu však vhodí do směsného odpadu. Správně by však tuto nádobu měli umístit do kontejneru určenému k recyklaci jedlých tuků a olejů, případně ji odvézt do sběrného dvora.

Druhý způsob správné likvidace není úplně praktický, což potvrzují předchozí pokusy o tato řešení v jednotlivých pražských částech. Kromě vzdálenosti jednotlivých dvorů byla hlavní výtkou obyvatel Prahy také omezená otevírací doba. Řešením mají být speciální kontejnery, které jako ideální způsob recyklace určuje 83 % Pražanů. Proč je ale využívá pouze třetina (33 %) z nich?

Nedostatek kontejnerů

Menší černé kontejnery, nejčastěji s oranžovým víkem, byly v posledních letech rozmístěny do ulic Prahy pro snazší způsob recyklace olejů. Bohužel jich je ale v ulicích málo. Dle dostupných údajů na webových stránkách jednotlivých městských částí se jich průměrně nachází na území jedné z nich přibližně 20. Na Praze 1 ale například pouhých 6, naopak Praha 10 se může pyšnit 42 kontejnery.

Nízkou dostupnost potvrzují také data z průzkumu. Pouze 33 % respondentů potvrdilo, že se v blízkosti jejich bydliště nachází kontejner k recyklaci olejů. Naopak 51 % tuto možnost dle svých slov nemá, 16 % si není jisto.

Foto: istock.com
Víte, že:

Ročně se v Praze spotřebuje 18 kg jedlých tuků na hlavu?
To je dohromady více než 23,5 milionů kg tuků na území hlavního města. Třetina tohoto množství končí dle průzkumu v odpadních trubkách.

Zdroj: www.trideniodpadu.cz

Hlavně ne do trubek

Vylévání použitého oleje do odpadů je v Praze bohužel stále velmi častým jevem. Domácnosti praktikující tento způsob likvidace si tím zadělávají na nemalé problémy, které mohou zaměstnat jejich už tak namáhané peněženky. Tuky v odpadech tuhnou, zachycují nejrůznější nečistoty a postupně tak ucpávají odpadní potrubí. „Často mají lidé ještě litinové potrubí, které se ucpe poměrně snadno a vede k vytopení bytu,“ uvádí Anatoliy Pryyma, instalatér ze společnosti Prima Servis. Zároveň potvrzuje, že oprava je často náročná, a to i finančně. „Průměrná cena za řešení ucpaného odpadu se pohybuje v jednotkách tisíc. Při složitějších opravách přesáhne i 10 tisíc korun,“ dodává Pryyma.

Zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Sběr dat byl realizován na vzorku 1000 Pražanů během listopadu 2022 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Foto: istock.com

Tagy:
6 Komentářů
  1. Lucka Lucka 1 rokem ago

    Třídím vše, jak mohu

  2. Olej dávam do plastovej fľaše a potom do kontajnera na olej

  3. KateřinaLustigová 2 roky ago

    Třídíme vše, co je možné, jen na bio odpad mě mrzí, že nejsou volně přístupné popelnice, většinou jsou opatřeny zámky. Za mě opravdu pochvala, na Praze 10 jsou kontejnery na použitý olej k dispozici hojně, ikdyž my moc oleje takto nespotřebzjeme.

  4. MarcelaKapounová 2 roky ago

    Třídím vše, včetně použitého oleje. Do kanystříku a pak ho vezu příležitostně k dceři kde mají sběrný kontejner na oleje. Logr jde jako hnojivo na zahradu a do kompostu, plasty, sklo.

  5. Nám tedy v podstatě žádný přepálený olej doma nevzniká. Řízky a spol. dělám v troubě opravdu jen na nutném minimu, hranolky a spol dělám v troubě na sucho. Olej spotřebuji spíš pod cibulku do omáček, či na pečení…takže odpadá starost, kam s ním…

  6. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Já třídím poctivě vše, co se třídit dá. Nejen olej a tuk, ale ani kávu (lógr) nevylévám do dřezu ani do WC, ale do lahví a pak do správného kantejneru…

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account