K loňským Vánocům jsem dostala kupon na řízenou degustaci vína. Pro mě jako milovníka vína, který však o víně (zatím) nemá hlubší informace, naprosto ideální dárek. Termín se díky okolnostem několikrát přesouval, ale před několika týdny jsem se konečně dočkala a vyrazila na degustaci do jedné příjemné pražské vinárny.
Večer to byl opravdu zajímavý. Ochutnávali jsme nejrůznější odrůdy vína a porovnávali jejich rozmanitost. Dozvěděli jsme se třeba to, proč Ryzlink, který roste ve vyšších polohách v Německu, může chutnat docela odlišně od „našeho“ moravského. Co mě ale zaujalo ze všeho nejvíc, byly tipy, jak kombinovat víno k různým druhům jídla. Když totiž k dobrému jídlu přidáte vhodné (a dobré) víno, můžete si vytvořit povznášející gurmánský zážitek.
Párování vína k jídlu se může zdát jako hotová alchymie! Jakmile do toho ale jednou proniknete, všechno to začne dávat smysl. Nejjednodušší je orientovat se dle podle základních ingrediencí a začít u nepřekombinovaných jídel.
Podělím se s vámi o moje poznámky z degustace, ze které jsem si odnesla 8 základních tipů.
Víno ke kuřecímu masu
Kuřecí nebo drůběží maso ideálně doplní plné Chardonnay nebo naše Pálava. Hodí se ale i lehčí červené víno, jako je Pinot Noir – Rulandské modré.
Víno k rybám
S rybami je to trochu složitější, záleží totiž na druhu ryby a druhu jejího masa.
Pro „tmavší“ ryby typu tuňák, mečoun či losos potřebuje ovocné červené víno – třeba Merlot. Pasuje k nim i víno růžové.
Naopak k bělomasým rybám se hodí spíše svěží bílá vína a šumivé víno neboli sekt.
Víno k hovězímu a zvěřině
Zde je nejlepší volbou plné a kořenité červené víno. Mezi ně patří Malbec, Cabernet sauvignon, Shiraz nebo vína z Francie z oblasti Bordeaux.
Víno k vepřovému masu
Vepřové maso si také dobře rozumí s červeným vínem. Je ovšem doporučeno sáhnout po středně plném červeném. Tím je třeba odrůda Tempranillo pocházející ze Španělska.
Víno k lehkých letním jídlům jako saláty a těstoviny
Skvěle se kombinují se svěžími, ovocnými, bílými víny. K takovým odrůdám patří třeba můj oblíbený Ryzlink rýnský. Dále třeba Pinot Grigio – Rulandské šedé, Veltlínské zelené či Sauvignon blanc.
Víno k asijské kuchyni
Asijská kuchyně bývá plná sladkokyselých chutí a hodně kořeněná. Proto do dokonalé kombinace potřebujete vína výrazná a aromatická. Skvělou volbou je např. moselský Ryzlink a Tramín z Alsaska.
Víno k plným a těžším podzimním a zimním jídlům
K nim se hodí nejlépe hutná a plná vína. Ta nemusí být jen červená! Třeba Chardonnay ze sudu barrique je skvělé. Z červených vín pak volte vína kořenitá jako Malbec, Shiraz a Cabernet sauvignon.
Víno k sladkému a dezertům
Pokud si chcete vychutnat víno ke sladkému dezertu, volte takové, které bude minimálně stejně sladké jako dezert. V opačném případě vám bude víno chutnat kysele a zkazíte si tak chuťový zážitek. A to u dezertu já opravdu nechci J
Toto jsou jenom některé ze základních tipů, samozřejmě můžete zkoušet kombinace dle sebe. Nejdůležitější je zamyslet se nad charakterem jídla a vína a párovat taková, která mají charakter podobný. Tedy např. k bílému masu bílé víno, k červenému červené. K jemnému jídlu některé z jemných vín, a k pikantnímu kořeněnému jídlu víno, které je samo o sobě výrazné.
Jen pozor na kombinaci různých příloh či jídel s omáčkami. Tady bude přeci jen nejlepší obrátit se na zkušeného sommeliéra. Buď přímo ve vinotéce, nebo na internetu. Většina e-shopů s vínem někoho takového v týmu má. Sommeliér vám pak může doporučit i konkrétní lahve v cenové hladině, kterou preferujete.
S rybami je to trochu složitější, záleží totiž na druhu ryby a druhu jejího masa.
Pro „tmavší“ ryby typu tuňák, mečoun či losos potřebuje ovocné červené víno – třeba Merlot. Pasuje k nim i víno růžové.
Naopak k bělomasým rybám se hodí spíše svěží bílá vína a šumivé víno neboli sekt.
Víno k hovězímu a zvěřině
Zde je nejlepší volbou plné a kořenité červené víno. Mezi ně patří Malbec, Cabernet sauvignon, Shiraz nebo vína z Francie z oblasti Bordeaux.
Víno k vepřovému masu
Vepřové maso si také dobře rozumí s červeným vínem. Je ovšem doporučeno sáhnout po středně plném červeném. Tím je třeba odrůda Tempranillo pocházející ze Španělska.
Víno k lehkých letním jídlům jako saláty a těstoviny
Skvěle se kombinují se svěžími, ovocnými, bílými víny. K takovým odrůdám patří třeba můj oblíbený Ryzlink rýnský. Dále třeba Pinot Grigio – Rulandské šedé, Veltlínské zelené či Sauvignon blanc.
Víno k asijské kuchyni
Asijská kuchyně bývá plná sladkokyselých chutí a hodně kořeněná. Proto do dokonalé kombinace potřebujete vína výrazná a aromatická. Skvělou volbou je např. moselský Ryzlink a Tramín z Alsaska.
Víno k plným a těžším podzimním a zimním jídlům
K nim se hodí nejlépe hutná a plná vína. Ta nemusí být jen červená! Třeba Chardonnay ze sudu barrique je skvělé. Z červených vín pak volte vína kořenitá jako Malbec, Shiraz a Cabernet sauvignon.
Víno k sladkému a dezertům
Pokud si chcete vychutnat víno ke sladkému dezertu, volte takové, které bude minimálně stejně sladké jako dezert. V opačném případě vám bude víno chutnat kysele a zkazíte si tak chuťový zážitek. A to u dezertu já opravdu nechci J
Toto jsou jenom některé ze základních tipů, samozřejmě můžete zkoušet kombinace dle sebe. Nejdůležitější je zamyslet se nad charakterem jídla a vína a párovat taková, která mají charakter podobný. Tedy např. k bílému masu bílé víno, k červenému červené. K jemnému jídlu některé z jemných vín, a k pikantnímu kořeněnému jídlu víno, které je samo o sobě výrazné.
Jen pozor na kombinaci různých příloh či jídel s omáčkami. Tady bude přeci jen nejlepší obrátit se na zkušeného sommeliéra. Buď přímo ve vinotéce, nebo na internetu. Většina e-shopů s vínem někoho takového v týmu má. Sommeliér vám pak může doporučit i konkrétní lahve v cenové hladině, kterou preferujete.
Vepřové maso si také dobře rozumí s červeným vínem. Je ovšem doporučeno sáhnout po středně plném červeném. Tím je třeba odrůda Tempranillo pocházející ze Španělska.
Víno k lehkých letním jídlům jako saláty a těstoviny
Skvěle se kombinují se svěžími, ovocnými, bílými víny. K takovým odrůdám patří třeba můj oblíbený Ryzlink rýnský. Dále třeba Pinot Grigio – Rulandské šedé, Veltlínské zelené či Sauvignon blanc.
Víno k asijské kuchyni
Asijská kuchyně bývá plná sladkokyselých chutí a hodně kořeněná. Proto do dokonalé kombinace potřebujete vína výrazná a aromatická. Skvělou volbou je např. moselský Ryzlink a Tramín z Alsaska.
Víno k plným a těžším podzimním a zimním jídlům
K nim se hodí nejlépe hutná a plná vína. Ta nemusí být jen červená! Třeba Chardonnay ze sudu barrique je skvělé. Z červených vín pak volte vína kořenitá jako Malbec, Shiraz a Cabernet sauvignon.
Víno k sladkému a dezertům
Pokud si chcete vychutnat víno ke sladkému dezertu, volte takové, které bude minimálně stejně sladké jako dezert. V opačném případě vám bude víno chutnat kysele a zkazíte si tak chuťový zážitek. A to u dezertu já opravdu nechci J
Toto jsou jenom některé ze základních tipů, samozřejmě můžete zkoušet kombinace dle sebe. Nejdůležitější je zamyslet se nad charakterem jídla a vína a párovat taková, která mají charakter podobný. Tedy např. k bílému masu bílé víno, k červenému červené. K jemnému jídlu některé z jemných vín, a k pikantnímu kořeněnému jídlu víno, které je samo o sobě výrazné.
Jen pozor na kombinaci různých příloh či jídel s omáčkami. Tady bude přeci jen nejlepší obrátit se na zkušeného sommeliéra. Buď přímo ve vinotéce, nebo na internetu. Většina e-shopů s vínem někoho takového v týmu má. Sommeliér vám pak může doporučit i konkrétní lahve v cenové hladině, kterou preferujete.
Asijská kuchyně bývá plná sladkokyselých chutí a hodně kořeněná. Proto do dokonalé kombinace potřebujete vína výrazná a aromatická. Skvělou volbou je např. moselský Ryzlink a Tramín z Alsaska.
Víno k plným a těžším podzimním a zimním jídlům
K nim se hodí nejlépe hutná a plná vína. Ta nemusí být jen červená! Třeba Chardonnay ze sudu barrique je skvělé. Z červených vín pak volte vína kořenitá jako Malbec, Shiraz a Cabernet sauvignon.
Víno k sladkému a dezertům
Pokud si chcete vychutnat víno ke sladkému dezertu, volte takové, které bude minimálně stejně sladké jako dezert. V opačném případě vám bude víno chutnat kysele a zkazíte si tak chuťový zážitek. A to u dezertu já opravdu nechci J
Toto jsou jenom některé ze základních tipů, samozřejmě můžete zkoušet kombinace dle sebe. Nejdůležitější je zamyslet se nad charakterem jídla a vína a párovat taková, která mají charakter podobný. Tedy např. k bílému masu bílé víno, k červenému červené. K jemnému jídlu některé z jemných vín, a k pikantnímu kořeněnému jídlu víno, které je samo o sobě výrazné.
Jen pozor na kombinaci různých příloh či jídel s omáčkami. Tady bude přeci jen nejlepší obrátit se na zkušeného sommeliéra. Buď přímo ve vinotéce, nebo na internetu. Většina e-shopů s vínem někoho takového v týmu má. Sommeliér vám pak může doporučit i konkrétní lahve v cenové hladině, kterou preferujete.
Pokud si chcete vychutnat víno ke sladkému dezertu, volte takové, které bude minimálně stejně sladké jako dezert. V opačném případě vám bude víno chutnat kysele a zkazíte si tak chuťový zážitek. A to u dezertu já opravdu nechci J
Toto jsou jenom některé ze základních tipů, samozřejmě můžete zkoušet kombinace dle sebe. Nejdůležitější je zamyslet se nad charakterem jídla a vína a párovat taková, která mají charakter podobný. Tedy např. k bílému masu bílé víno, k červenému červené. K jemnému jídlu některé z jemných vín, a k pikantnímu kořeněnému jídlu víno, které je samo o sobě výrazné.
Jen pozor na kombinaci různých příloh či jídel s omáčkami. Tady bude přeci jen nejlepší obrátit se na zkušeného sommeliéra. Buď přímo ve vinotéce, nebo na internetu. Většina e-shopů s vínem někoho takového v týmu má. Sommeliér vám pak může doporučit i konkrétní lahve v cenové hladině, kterou preferujete.