Černý bez je keř, někdy i stromovitého vzrůstu, s bohatými složenými vrcholíky silně páchnoucích krémově bílých květů. Plody jsou černé šťavnaté peckovice, obsahující velké množství černofialově zbarvené šťávy.
Příroda nám naděluje dary, které dokážeme více či méně využít. Květy černého bezu a třeba i květy akátu lze velmi atraktivně upravit smažením ve vinném těstíčku. Pokapané lučním medem je pak můžete podávat jako skvělý a neotřelý dezert.
4 porce
3 vejce
200 ml bílého vína
špetka soli
hladká mouka
12 květů černého bezu
olej na smažení
na podávání
med
Vejce a bílé víno rozšleháme se špetkou soli, postupně přisypáváme mouku, až se nám vytvoří polohusté těstíčko.
Do těstíčka namáčíme jednotlivé květy černého bezu a smažíme je na rozpáleném oleji dozlatova.
Smažené květy podáváme pokapané medem.
Smažené květy já osobně mám nejraději s bramborem i kvůli sladké chuti květů.