Olivy jsou plodem olivovníku evropského – Olea Europaea.  Zelené olivy se sklízejí na
podzim a černé olivy začátkem prosince. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv
černých. Zelené olivy mají nižší obsah oleje a mají výraznější, nahořklou chuť. Černé
olivy jsou chuťově jemnější.
 
Olivy objevili lidé již v dávné Antice. Pochází z Asie a Afriky. Postupně se dostali i na
další kontinenty. Jejich kolébkou a největší pěstírnou zůstalo Středomoří. Nejvíc oliv
se produkuje ve Španělsku a  v Řecku na ostrově Kréta. 
 
Olivy jsou zdrojem antioxidantů, vlákniny, Ca, Na, K, Mg, Fe a J. Především ale
obsahují mastné kyseliny.  Olivy se doporučují i při dietě. Lidé by měli sníst sedm oliv
denně. 
 
 
Mezi lidmi jsou oblíbené olivy plněné – masité, rybí, slané náplně. Nebo se dělají s
pikantními nebo ovocnými náplněmi, se sušenými plody nebo ořechy. Olivy jsou
součástí běžných jídel. Lze je nalézt v předkrmech, jednohubkách, salátech či
hlavních jídlech. Velmi dobře se hodí k nápojům, k pivu nebo vínu. Jsou vhodné pro
děti, dospělé, sportovce i těžce pracující. Z oliv se vyrábí také olivový olej. Jsou různé
druhy oleje, např. výběrový panenský olivový olej, panenský olivový olej, olivový
olej. Výběrový panenský olej je olej z prvního tlačení oliv a je nejzdravější. 
 
Olivový olej podporuje činnost střev, pomáhá při gastritidě, nadýmání a pálení žáhy.
Užívá se též jako projímadlo, při čištění uší, proti padání vlasů, při suché pokožce a
při otravě. Je dobrý na snížení cholesterolu, na dobrou funkci žlučníku a jater. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account