Kokosovník ořechoplodý ( Cocos nucifera ) je palma z čeledi arekovitých a je
původem z jihovýchodní Asie. Pěstuje se v tropech na březích moří a velkých řek.
Pěstuje se pro svůj plod – kokosový ořech. Je to 30 metrů vysoká palma, v kmeni
prohnutá. Na vrcholku palmy vyrůstají listy podlouhlého tvaru, dlouhé až 6 metrů.
Řapík je dlouhý až 1 metr. Žluté květy vyrůstají z paždí listů v dlouhých latách.
 
Plodem kokosovníku je velká vejcovitá zelená až žlutozelená peckovice o průměru 30
cm. Z ořechu se sloupne vláknitý obal, který umožňuje plavání na hladině vody a jeho
rozšíření do jiných částí tropického pásu. Semeno kokosovníku je kryté velmi tvrdým
oplodím. Uvnitř nezralých semen je vrstva bílkoviny, která vytváří ve vodě emulzi –
kokosové mléko. Při zrání se objem kokos. mléka zmenšuje. Při usušení dužniny
vzniká kopra, která se průmyslově využívá.
 
Kokosovník se pěstuje v tropických zemích – 90 státech světa. Nejvíce produkce je v
Asii, Indonésii, Filipínách a Indii.
 
Z květů se vyrábí sladká šťáva, která se zpracovává na cukr a palmové víno. Z kokosu
se získává kokosový olej a kokosová moučka. Ze zkvašeného kokosového mléka se
vyrábí lihovina – arak. Z mladých listů se připravuje salát. Z vláknité vrtvy oplodí se
pletou rohože, pytle a motouzy. Listy si domorodé obyvatelstvo pokrývá střechy.
 
Kokosová voda obsahuje sacharidy, bílkoviny, vitamin C, Mg, Mn, Na a Ca. Působí
příznivě při diabetu, preventivně proti tvorbě ledvinových kamenů, pomáhá snížít
krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu. Je zdrojem elektrolytů při zvýšené fyzické
námaze. Pomáhá při zažívacích potížích, střevních chorobách a potížích s močovým
měchýřem. Dužnina se užívá při nervových potížích, ztrátách paměti a vadách plic.
 
Na kokosu jsou tři otvory, dva jsou slepé a do třetího lze dobře udělat otvor. Tím lze
pak vypustit kokosovou vodu. Nejsnáze se k dužině kokosu dostaneme tak, že ho ze
strany prudce uhodíme a rozlomíme na polovinu. Zralá dřeň se konzumuje celá nebo
nastrouhaná do různých jídel. Kokosové mléko se lisuje ze strouhané dřeně zralého
kokosu. Přidá se voda, nechá se odstát a pak se lisuje přes pláténko. Požívá se do
koktejlů a jídel. 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account