Kokosovník ořechoplodý ( Cocos nucifera ) je palma z čeledi arekovitých a je
původem z jihovýchodní Asie. Pěstuje se v tropech na březích moří a velkých řek.
Pěstuje se pro svůj plod – kokosový ořech. Je to 30 metrů vysoká palma, v kmeni
prohnutá. Na vrcholku palmy vyrůstají listy podlouhlého tvaru, dlouhé až 6 metrů.
Řapík je dlouhý až 1 metr. Žluté květy vyrůstají z paždí listů v dlouhých latách.
Plodem kokosovníku je velká vejcovitá zelená až žlutozelená peckovice o průměru 30
cm. Z ořechu se sloupne vláknitý obal, který umožňuje plavání na hladině vody a jeho
rozšíření do jiných částí tropického pásu. Semeno kokosovníku je kryté velmi tvrdým
oplodím. Uvnitř nezralých semen je vrstva bílkoviny, která vytváří ve vodě emulzi –
kokosové mléko. Při zrání se objem kokos. mléka zmenšuje. Při usušení dužniny
vzniká kopra, která se průmyslově využívá.
Kokosovník se pěstuje v tropických zemích – 90 státech světa. Nejvíce produkce je v
Asii, Indonésii, Filipínách a Indii.
Z květů se vyrábí sladká šťáva, která se zpracovává na cukr a palmové víno. Z kokosu
se získává kokosový olej a kokosová moučka. Ze zkvašeného kokosového mléka se
vyrábí lihovina – arak. Z mladých listů se připravuje salát. Z vláknité vrtvy oplodí se
pletou rohože, pytle a motouzy. Listy si domorodé obyvatelstvo pokrývá střechy.
Kokosová voda obsahuje sacharidy, bílkoviny, vitamin C, Mg, Mn, Na a Ca. Působí
příznivě při diabetu, preventivně proti tvorbě ledvinových kamenů, pomáhá snížít
krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu. Je zdrojem elektrolytů při zvýšené fyzické
námaze. Pomáhá při zažívacích potížích, střevních chorobách a potížích s močovým
měchýřem. Dužnina se užívá při nervových potížích, ztrátách paměti a vadách plic.
Na kokosu jsou tři otvory, dva jsou slepé a do třetího lze dobře udělat otvor. Tím lze
pak vypustit kokosovou vodu. Nejsnáze se k dužině kokosu dostaneme tak, že ho ze
strany prudce uhodíme a rozlomíme na polovinu. Zralá dřeň se konzumuje celá nebo
nastrouhaná do různých jídel. Kokosové mléko se lisuje ze strouhané dřeně zralého
kokosu. Přidá se voda, nechá se odstát a pak se lisuje přes pláténko. Požívá se do
koktejlů a jídel.
Kokosovník ořechoplodý
-
Jak bydlíme v Šanghaji
xyMade by China||Cestování
Zdravím z Číny, někteří z vás vědí, že během dvouletého pobytu v Číně nebydlíme stabilně na jednom místě, ale...
-
Klášter Matky Boží…Nový Dvůr
Jiří Hudeček||Cestování
Klášter Matky Boží a Kostel Matky Boží je ukrytý v lesích Tepelské vrchoviny. Byli jsme zde už jednou a...
-
Valečov
Jaroslava Korpášová||Cestování
Valečov je zřícenina středověkého skalního hradu na území obce Boseň v okrese Mladá Boleslav. Stojí na skalních útvarech při...
-
Zámek Hluboká
Jiří Hudeček||Cestování
Myslím si, že je málo z vás, kdo ještě nenavštívil jednu z perel jihočeského kraje zámek Hluboká. Je to...
-
Největší sbírky na zámku
Naděžda Křičenská||Cestování
Největší sbírka dýmek je na slezském zámku Jánský Vrch. Barokní Konice na Prostějovsku mají největší...
-
Park Bažantnice v Heřmanově Městci
IvetaFedorovska||Cestování
Bažantnice o rozloze cca 22,2 ha se rozprostírá na východním okraji Heřmanova Městce. Spolu s jižně navazujícím zámeckým parkem...
-
Údolí řeky Doubravy u Chotěboře
IvetaFedorovska||Cestování
Přírodní rezervace Údolí Doubravy je nejcennějším územím jižní části chráněné krajinné oblasti Železných hor. Úzký, strmý kaňon řeky Doubravy...
-
Zajímavosti o Polsku
MarcelaKapounová||Cestování
Polsko hraničí s Německem, Českem, Slovenskem, Běloruskem, Ukrajinou, Litvou a Ruskem. Ze severu má Polsko přístup k Baltskému moři...