Karambola neboli malajská hvězda je ovoce ze stromu Averrhoa carambola. Je z
čeledi šťavelovité – stálezelený strom pocházející z jihovýchodní Asie. ( Malajsie,
Indie, Číny) Vyskytuje se  v Thajsku, Izraeli, Brazílii a Kolumbii. Rodí žluté ovoce
vypadající jako hvězdy. Je to strom vysoký do 12 metrů s červenými vonnými kvítky.
Ty rostou přímo na kmeni. Kvetou několikrát za rok. Plody dozrávají za 4-5 měsíců po
odkvětu. Na jednom stromě může být až 25-50 kg karambolek. Plod je voskově žlutá
bobule s pěti žebry o velikosti 5-7 cm. Semena jsou hnědá, oválná. 
 
Šťavnaté plody jsou sladkokyselé a obsahují velké množství vitaminu C,vlákniny,
sacharidů a šťavelanů. Obsahuje též Fe, Ca, P a Mg. Konzumují se karamboly jen se
žlutou slupkou. Mohou se jíst jen tak samotné nakrájené na plátky. Dají se přidávat
plátky do ovocných nebo zeleninových salátů. Hvězdičky ovoce se hodí také jako
obloha talířů s pokrmy, ozdoba koláčů a zmrzlinových pohárů a koktejlů.
 
Karambolou se dají doplnit pokrmy z kuřecího masa a mořských plodů. Pokrájená
karambola se dá také svařit s cukrem na džem. Ovoce se dá rozmixovat s jiným
druhem tropického ovoce a džusem na tropické smoothie. Může se rozmixované
ovoce smíchat s likérem, rumem a džusem na alkoholický drink.
 
Šťavelany obsažené v ovoci mohou vyvolat u některých lidí s poruchami ledvin
potíže. Proto by se měla pojídat jen v malém množství. 
 

0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account