Granátové jablko – Punica granatum – pochází z Blízkého východu. Plody rostou na
stromě, vysokém pět až osm metrů.
Rubínově červená semena připomínají drahokamy. V antice platil tento plod za symbol
plodnosti, krásy a věčného života.
 
Plod má vysoký obsah polyfenolů. Tyto látky působí antioxidačně, posilují
obranyschopnost organismu, zmírňují chronické záněty v těle a zpomalují procesy
stárnutí buněk. Šťáva z jablka zlepšuje prokrvení srdečního svalu, snižuje krevní tlak a
hladinu cholesterolu v krvi.  V plodu je velké množství vitaminů a minerálních látek –
vitaminu C a K a B5. 
 
Granátová jablka mají sezonu od září do února. Zralé jablko má červenožlutou až tmavě
rudou slupku. Doma při pokojové teplotě vydrží týden, v lednici až měsíc. Jedí se jen
jádra jablek. Jsou skvělá jen tak ke chroupání, do salátů, rýžových pokrmů, na dezerty
a moučníky. 
 
Jablka ostrým nožem rozkrojíme napříč, dáme půlku řeznou plochou na dlaň nad
širokou misku a pořádně klepeme na slupku, dokud jádra nepropadnou do misky. 
Jablko je superpotravina, látky v něm obsažené brzdí růst rakovinných buněk. 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account