Jan Budař jako Karel Čapek a Martin Huba jako T. G. Masaryk excelují v příběhu jednoho z nejslavnějších rozhovorů naší historie. Filmové „Hovory s TGM“ přinášejí na plátna kin nečekané napětí, emoce a střet dvou významných mužů. 
Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek odhaluje schopnost intrik a hovoří i o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě. 
Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.
 
Režie:



Toho dne na podzim roku 1928 jsou dva symboly československé demokracie na vrcholu, stejně jako celé Československo. Jejich kniha, která vznikala celý rok, je konečně hotová. Karel Čapek proto vyhledá v zámecké zahradě prezidenta Masaryka a chce mu nabídnout část honoráře za knihu jejich hovorů, která vzniká k 10. výročí stále mladé republiky. Prezident ale není v dobrém rozmaru, jeho dcera mu totiž zakázala knihu vydat. Toto setkání nebude snadné.

Čapek nemůže nechat celou situaci bez odezvy a nechává se zatáhnout do vzrušené a dramatické debaty. Debaty o světě, o politice i politicích, o Češích, i do osobní debaty o lásce, o ženách a zradách. Masaryk ukazuje, že není pouze tatíček zakladatel a chladná ikona z učebnic, ale muž z masa a kostí. Vedle svých dějotvorných myšlenek odhaluje schopnost intrik a hovoří i o svém mileneckém poměru a znovuobjevené sexualitě.

Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova.

Režisérem filmu je Jakub Červenka, scénář připravil Pavel Kosatík, jako kameraman film nasnímal Jan Malíř. „Je to film o dvou mimořádných mužích, a také o tom, že emoce mohou být někdy silnější, než myšlenka. Dokonce i u tak výjimečných lidí,“ říká režisér Jakub Červenka. Pavel Kosatík vycházel při psaní scénáře ze samotné knihy, ale i z dosud nezveřejněných Masarykových dopisů. „Masaryk a Čapek jsou dost možná tím nejlepším, co jsme během sta let měli. Do jejich příběhu v přímém přenosu jsme chtěli vložit celý jejich život a dynamiku,“ dodává Kosatík k samotnému filmu.

Film vznikl nejen k 100. výročí vzniku Československa, v letošním roce navíc uplyne 80 let od smrti Karla Čapka. Samotnému natáčení předcházely rešerše dobových materiálů i důkladné herecké zkoušky. Natáčelo se na přelomu dubna a května letošního roku v autentickém prostředí Topolčianského zámku, kde dva velikáni české demokracie své debaty kdysi vedli.
 
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account