Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.
Blahodárné účinky bulguru
Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou “dojít”. Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem – nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte.
Pokrmy z bulguru
Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.
Bulgur
-
Domácí mazlíček
DenisaVáňová||Blog
Někdo má doma domácího mazlíčka, někdo ne. Je to jen na každém z nás… Občas je to ale nevyhnutelné...
-
Nejčastější chyby při žehlení, kvůli kterým se oblečení ničí rychleji
Redakce Ženy s.r.o.||Blog
I když je žehlení pěkně otravná činnost, nezdá se být nijak složitá. Pár tahů žehličkou a je hotovo. Ale...
-
Orchestr na dotek: Podzim
TerezaPalasová||Blog
Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zve rodiny s dětmi ve věku od 5 do 13 let do Smetanovy síně...
-
Deník matky 2
DenisaVáňová||Blog
Koukám na tebe, lásko. Konečně budeš u mě, pěkně jsi se přisál… Musím ještě na malou, no dobře. Pouští...
-
Kniha Postav si svou postavu
NikolaBartakova||Blog
Už je to pár let, kdy jsem seděla ve školní lavici a po vzoru babičky si říkala, jaký by...
-
část první – Urvaná ze řetězu!
BarboraVetrovcova||Blog
Jsou to 4 roky, co jsem opustila Prahu, snažila jsem se zabydlet někde jinde a byla jsem pyšná na...
-
Akce s kladivem… – na pátek 09.11.18
TerezaPyrchalová||Blog
Akce s kladivem… – na pátek 09.11.18 Tento měsíc se nám kolizní dny střídají a tak po dni...
-
NEBOJTE SE BÝT SAMA!
BarboraVetrovcova||Blog
I když cestujete s někým, nebo jste doma a máte přítele, manžela.. prostě někoho, s kým jste každý den...