Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.
Blahodárné účinky bulguru
Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou “dojít”. Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem – nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte.
Pokrmy z bulguru
Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.
Bulgur
-
Anýzovka
EvaMatoušková||Blog
na 1 láhev (à 1 l)doba přípravy: 15 minut, odležení 14–30 dní 40 g semen anýzukůra z 1 biocitronu600 ml...
-
Úklid
DenisaVáňová||Blog
Vždycky před Vánoci je to zábava. Prohrabu se ještě šuplíky a najdu věci, které nemůžu najít X měsíců, ikdyž...
-
Jedeme do finále
BarboraVetrovcova||Blog
Tak pomalu se blížíme do finále. Budou to dva měsíce, co jsme žily s Bárou v autě, spaly tam,...
-
Jak se konečně naučit anglicky!
JanaHotárková||Blog
Umíte anglicky? Nebo patříte mezi věčné začátečníky? Před nějakou dobou se mi dostala do rukou tato výborná kniha, která kompletně změnila můj...
-
Deník matky 3
DenisaVáňová||Blog
Tak začínáme první příkrm. Mrkev s bramborem… Moc mu to chutnalo 🙂 každý mu ho kupoval, tak později mu to...
-
Stargate recenze
DenisaVáňová||Blog
Teď se zaměřeníme na Stargate z roku 1994. Nemyslím teď ten, co dávají teď v televizi… O tom budu...
-
Zlatý safír 5 – pasení oveček
DášaJaníková||Blog
Sobota – všichni jsou doma a panička zase vstává jako první ještě za tmy, aby nás pustila ven. Ale...
-
Ještě jednou infarkty…
LudmilaToboláková||Blog
Nenapadlo by mě se o toto téma blíže zajímat, pokud by u někoho z mé velmi blízké rodiny nebyl...