Bulgur je předvařená, nalámaná celozrnná pšenice. Získává se z pšenice tvrdé, kdy se zrno umyje, uvaří, usuší a podrtí na menší kousky. Namáčením vznikají enzymy a dochází k částečné přeměně škrobů na jednoduché cukry, tím je bulgur stravitelnější a zrno biologicky aktivní. Bulgur se obvykle nejí samostatně, používá se spíše jako součást různých pokrmů. Chutná po oříšcích a voní po obilí.
Blahodárné účinky bulguru
Bulgur má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.
Bulgur v kuchyni
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3, a to po dobu 12 minut. Možné je také povařit bulgur jen 5 minut a nechat jej pod pokličkou “dojít”. Je také možné připravit jej jinak než tepelným způsobem – nabobtnáním. Uchová si tak veškeré živiny. Surovinu namáčejte po dobu jedné hodiny, potom vodu slijte.
Pokrmy z bulguru
Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.
Bulgur
-
Neznáte čatní? Vaše škoda! Tuhle omáčku zvládnete raz dva
EvaMatoušková||Blog
Čatní, anglicky chutney, je geniální tím, se dá uvařit z prakticky jakékoli zeleniny a ovoce. Z Indie, odkud původně...
-
Jak se zbavit omezujících přesvědčení o sobě
JanaHotárková||Blog
Hypnóza je změněný stav vědomí a stav soustředěné pozornosti. Vědomá mysl funguje při hypnóze jako strážce, vaše vědomí vás chrání. O...
-
Napsáno devadesátiletou ženou
Lenka Hudečková||Blog
Tohle je něco, co bychom si všichni měli přečíst nejméně jedenkrát týdně !!!!! Určitě to dočti do konce !!!!!!...
-
Trpíte bolestí zad, vbočenými palci, nebo vám otékají nohy? Vhodným výběrem obuvi si ušetříte spoustu potíží ..
Jana Morávková||Blog
Chtěla bych vám dnes představit boty od firmy Leons – zdravotní pantofle Luna Perla. Firma Leons vyrábí kvalitní zdravotní pantofle...
-
TESTOVÁNO ŽENAMI s.r.o.: O originálech, kopiích a dětském potenciálu s Janem Mühlfeitem
Eva Čejková||Blog
Bylo to na jaře 2013, volala mi Olga Girstlová, úspěšná podnikatelka, manažerka a tehdejší předsedkyně Českomoravské asociace podnikatelek a...
-
Môj syn ako môj učiteľ
MirkaVaľová||Blog
Môj syn ako môj učiteľ /alebo vážna diagnóza ešte nemusí znamenať koniec sveta/ Určite ste zažili obdobie, keď...
-
Nejčastější chyby při žehlení, kvůli kterým se oblečení ničí rychleji
Redakce Ženy s.r.o.||Blog
I když je žehlení pěkně otravná činnost, nezdá se být nijak složitá. Pár tahů žehličkou a je hotovo. Ale...
-
Vlhčené ubrousky nejsou jen na hygienu. K užitku jsou i v kuchyni, autě nebo zahradě
Redakce Ženy s.r.o.||Blog
Vlhčené ubrousky běžně používáme především na hygienu. Málokdo však tuší, že s nimi dokážete dělat i řadu dalších věcí. O...